Verschillende situaties

Afhankelijk van de situatie wordt bepaald wanneer ideale moment is om het implantaat te plaatsen. Hieronder zijn de meest voorkomende situaties geschetst.

Direct na het verwijderen van een tand of kies

In sommige gevallen is het wenselijk om direct na het extraheren van een tand het implantaat te plaatsen. Op deze manier is er maar één chirurgische fase noodzakelijk en is de totale duur van het behandeltraject te verkorten. Voorwaarden hiervoor zijn dat er voldoende bot aanwezig moet zijn om dit voorspelbaar te kunnen uitvoeren en dat de eventueel aanwezige ontsteking ook volledig weggehaald kan worden. Als de anatomische volumes minimaal zijn maar wel voldoende om direct te implanteren, dan kan er soms op basis van een drie-dimensionele röntgenscan (feitelijk een verkleinde CT-scan) en een drie-dimensionele digitale afdruk van uw gebit een boormal vervaardigd worden. Op deze manier is het uiterst precies op welke positie het implantaat geplaatst wordt zodat we de meest gunstige uitgangspositie gewaarborgd hebben.

In enkele gevallen kan er zelfs direct een tand op gefabriceerd worden zodat u zonder uitneembare voorziening hoeft te functioneren tijdens de inhelingsperiode! Het implantaat moet drie maanden integreren in het kaakbot voordat de definitieve kroon vervaardigd kan worden.

Drie maanden na het verwijderen van een tand of kies

Indien er te weinig bot aanwezig is rondom de tand of kies dan kan het zijn dat we eerst de tand of kies trekken, het wondgebied volledig ontstekingsvrij maken en meteen botmateriaal aanbrengen om de huidige volumes van het bot en tandvlees zoveel mogelijk te behouden. Doorgaans is het na drie maanden voldoende hard zodat we dan het implantaat kunnen plaatsen. Wacht er daarom niet te lang met het behandelen van een tand of kies met een ontsteking omdat dit ten koste gaat van het botvolume! Ook in deze situatie moet het implantaat drie maanden goed integreren in het kaakbot.

Zes maanden na botopbouw

Indien de tand of kies langere tijd geleden getrokken is dan treedt er slinking van tandvlees en bot op. Als het zodanig weinig is dat er te weinig bot aanwezig is om het implantaat te plaatsen dan moet er in sommige gevallen het volume hersteld worden buiten de huidige anatomische contouren. Bij dit soort type regeneraties laten we het bot langer inhelen voordat we het implantaat kunnen plaatsen. Gemiddeld genomen wachten we doorgaans zes maanden voordat het implantaat geplaatst wordt. De minimale termijn dat het implantaat goed moet integreren is ook drie maanden, hoewel er in deze situatie soms ook wel eens wat langer gewacht wordt voordat het implantaat met kauwkrachten belast mag worden.

Maak een afspraak

Het is dus in elke situatie zeer afhankelijk hoe de beginsituatie eruit ziet. Benieuwd wat in uw geval het beste is? Laat u door ons informeren. Maak een afspraak bij onze implantologiepraktijk via op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.