Drie verschillende situaties

Afhankelijk van de situatie wordt bepaald wanneer het ideale moment is om het implantaat te plaatsen.

In dit artikel

In dit artikel schetsen we de drie meest voorkomende situaties voor de plaatsing van een implantaat. Klik op één van de situaties om direct meer te lezen:

 1. Direct na verwijderen van tand of kies
 2. Drie maanden na verwijderen van tand of kies
 3. Zes maanden na botopbouw

1. Direct na het verwijderen van een tand of kies

In sommige gevallen is het wenselijk om onmiddellijk na het verwijderen van een tand of kies het implantaat te plaatsen. Op deze manier is er maar één chirurgische fase noodzakelijk en is het mogelijk de totale duur van het behandeltraject te verkorten. De voorwaarden hiervoor zijn dat er voldoende bot aanwezig moet zijn om dit voorspelbaar te kunnen uitvoeren en dat de eventueel aanwezige ontsteking ook volledig weggehaald kan worden.

Als de anatomische volumes minimaal zijn maar wel voldoende om direct te implanteren, dan kan er soms op basis van een driedimensionale röntgenscan (feitelijk een verkleinde CT-scan) en een drie-dimensionele digitale afdruk van uw gebit een boormal vervaardigd worden. Op deze manier is het uiterst precies op welke positie het implantaat geplaatst wordt zodat we de meest gunstige uitgangspositie gewaarborgd hebben.

In enkele gevallen kan er zelfs direct een tand op gefabriceerd worden zodat u zonder uitneembare voorziening hoeft te functioneren tijdens de inhelingsperiode! Het implantaat moet drie maanden integreren in het kaakbot voordat de definitieve kroon vervaardigd kan worden.

Meer weten over directe plaatsing van implantaten?

Waaraan moet de situatie voldoen om een implantaat voorspelbaar onmiddellijk te kunnen plaatsen? We leggen het graag uit in ons uitgebreide artikel.

2. Drie maanden na het verwijderen van een tand of kies

Indien er te weinig bot aanwezig is rondom de tand of kies dan kan het zijn dat we eerst de tand of kies trekken, het wondgebied volledig ontstekingsvrij maken en meteen botmateriaal aanbrengen om de huidige volumes van het bot en tandvlees zoveel mogelijk te behouden. Doorgaans is het na drie maanden voldoende hard zodat we dan het implantaat kunnen plaatsen. Wacht er daarom niet te lang met het behandelen van een tand of kies met een ontsteking omdat dit ten koste gaat van het botvolume! Ook in deze situatie moet het implantaat drie maanden goed integreren in het kaakbot.

3. Zes maanden na botopbouw

Indien de tand of kies langere tijd geleden getrokken is, dan treedt er slinking van tandvlees en bot op. Als het zodanig weinig is dat er te weinig bot aanwezig is om het implantaat te plaatsen dan moet er in sommige gevallen het volume hersteld worden buiten de huidige anatomische contouren. Bij dit soort type regeneraties laten we het bot langer inhelen voordat we het implantaat plaatsen.

Gemiddeld genomen wachten we doorgaans zes maanden voordat het implantaat geplaatst wordt. De minimale termijn dat het implantaat goed moet integreren is drie maanden, hoewel er in deze situatie soms ook wel eens wat langer gewacht wordt voordat het implantaat met kauwkrachten belast mag worden.

Maak een afspraak

Het is dus in elke situatie zeer afhankelijk hoe de beginsituatie eruit ziet. Benieuwd wat in uw geval het beste is? Laat u door ons informeren. Maak een afspraak bij onze implantologiepraktijk via de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

 • 15 april 2024

  Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

  Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

 • 11 april 2024

  Een volledige gebitprothese

  Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.