Stap 1: afspraak maken

Meestal is een afspraak voor een eerste consult op verwijzing van de tandarts. Ook is het mogelijk een afspraak op eigen initiatief te maken. Een verwijzing is hierbij niet noodzakelijk. Wel is het van belang dat de implantologische behandeling onderdeel is van de integrale mondzorg en is het wenselijk dit goed af te stemmen met uw hoofdbehandelaar.

Afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen

De eerste stap is een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen

Stap 2: eerste consult

Het eerste consult is de eerste stap in het hele behandelingproces. Tijdens het eerste consult luistert de implantoloog naar uw wensen en vragen, zodat we een duidelijk beeld krijgen van uw wensen en verwachtingen. We zullen een anamnese afnemen, doen een klinisch onderzoek bij u in de mond en we zullen waar nodig röntgenfoto’s maken en lichtfoto’s. De implantoloog bespreekt met u de diagnoses en zal de behandelmogelijkheden met u overleggen.

Röntgenfoto’s en 3D-scan

Het kan nodig zijn een specifieke foto te maken van een tand of kies, of een overzichtsfoto (orthopantomogram). In sommige gevallen maken we een driedimensionale röntgenfoto (CT-Scan), voor een nauwkeurige beoordeling van de botvolumes. Als de behandelaar voldoende informatie heeft, kan hij/zij de mogelijke behandelopties met u bespreken.

Röntgenfoto voor een nauwkeurige beoordeling van de botvolumes

Soms maken we röntgenfoto's voor een nauwkeurige beoordeling van de botvolumes

Stap 3: behandeling

Het plaatsen van implantaten is een behandeling die goed onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Als de verdoving is ingewerkt, zal er in het tandvlees een klein sneetje gemaakt worden. Op deze manier wordt het kaakbot bereikt. In het kaakbot wordt een klein gaatje geboord en opgeboord tot de gewenste dikte en lengte. Daarna wordt het implantaat geplaatst, en het wondje gesloten met hechtingen.

Implantaten plaatsen bij Implantologiepraktijk Garderen

Implantaten plaatsen bij Implantologiepraktijk Garderen

Stap 4: inhelingsperiode

Om het implantaat goed vast te laten groeien in het kaakbot, is een inhelingsperiode nodig. Deze rustperiode varieert van 8 weken tot uiterlijk 6 maanden. Doorgaans wordt een genezingsperiode van 3 maanden gehanteerd. Na 3 maanden zullen we de genezing beoordelen. Over het algemeen zijn de genezingspercentages goed (± 95%).

Afhankelijk van de individuele situatie en wensen wordt er tijdens de inhelingsperiode een tijdelijke vervanging geplaatst.

Inhelingsperiode van de implantaten

Na 3 maanden zullen we de genezing beoordelen

Stap 5: vervaardigen

Indien het implantaat of de implantaten goed zijn genezen kan de kroon, brug of (klik) prothese worden vervaardigd:

Kroon of burg

Het vervaardigen van een kroon of brug zal in twee fases plaats vinden. Eerst zullen er afdrukken of een scan gemaakt worden, zodat de tandtechnieker uw nieuwe tanden of kiezen kan vervaardigen. Deze worden gemaakt in het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium (BTL). Na ongeveer 2 weken kunnen deze geplaatst worden bij u in de mond. Uw behandelaar zal dit met u bespreken, zodat u weet waar u aan toe bent.

Klikprothese

Het vervaardigen van een klikprothese zal in meerdere behandelingen worden uitgevoerd door het laboratorium. Samen met u zal er worden gekeken naar de juiste vormgeving en stand van het nieuwe gebit.

Prothese, kroon of brug vervaardigen bij het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium

De (klik) prothese, kroon of brug worden vervaardigd bij het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium

Stap 6: nazorg

De behandeling is zo goed als voltooid en sluit af met een heel belangrijk onderdeel van de hele behandeling: de nazorg. Bespreek met uw behandelaar hoe u dit het beste kunt doen in uw situatie. Een goede mondhygiëne is vereist om lang en probleemloos met uw gebit te kunnen doen! Ook bij implantaten.

Nazorg bij Implantologiepraktijk Garderen

Nazorg bij Implantologiepraktijk Garderen

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

Hoe snel kan ik voor mijn eerste afspraak terecht?

Vaak kunt u binnen 8 weken voor een eerste consult bij één van onze implantologen terecht.

Hoe lang duurt het plaatsen van implantaten?

Gemiddeld duurt een behandeling van het plaatsen van implantaten tussen de 45 - 90 minuten.

Hoe lang kan je last hebben na het plaatsen van implantaten?

De meeste mensen hebben weinig pijn na de operatie. Sommige mensen kunnen 3 tot 5 dagen wat zeurderige pijn na de behandeling ervaren. Tevens nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de mogelijke napijn ondervangen wordt.

Mag ik na de behandeling auto rijden?

Na het plaatsen van implantaten in de mond mag je gewoon zelf auto rijden.

Hoe lang na de behandeling kan de kroon geplaatst worden?

In de meeste gevallen kan de kroon ruim 3 maanden na het plaatsen van het implantaat worden vastgeschroefd. Wel dient in een eerdere afspraak de afdrukken/scan gemaakt te zijn voor het vervaardigen van de kroon.

Veelgestelde vragen

Wij krijgen dagelijks veel vragen over implantaten, de operatie en de nazorg. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk meer vragen

 • 15 april 2024

  Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

  Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

 • 11 april 2024

  Een volledige gebitprothese

  Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

 • 21 maart 2024

  Alles over herstel na een implantaatbehandeling

  Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.

 • 07 maart 2024

  Gezondheidsproblemen door slechte mondhygiëne

  Ontdek de impact van slechte mondhygiëne op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartziekten, en het belang van effectieve mondverzorging.