Diverse implantologische behandelingen

Ieder gebit is anders en daardoor verschilt ook de toepassing van implantologie per persoon. Afhankelijk van allerlei factoren wordt samen met u de beste implantologische oplossing voor uw gebit bepaald.

In dit artikel

Er zijn meerdere implantologische behandelingen. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifieke behandeling:

Implantologie

Uw natuurlijke, eigen tanden en kiezen hebben wortels, die in het kaakbot vastzitten. Implantaten zijn kunstwortels die in de kaak worden geplaatst en in het eigen bot vastgroeien. Implantaten zien er uit als een schroef of holle cilinder en worden gemaakt van titanium, een materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Tijdens een kleine operatie, onder plaatselijke verdoving, wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst, waarna het zal vastgroeien.

Na enige tijd kan hierop een kroon, brug of prothese worden aangebracht. Doordat het bot deze kunstwortels zo goed accepteert, voelen tanden en kiezen op implantaten aan als natuurlijke tanden en kiezen. Implantaten zie je niet. Maar je merkt ze wel, want je kunt weer vol zelfvertrouwen iedereen aankijken. Voor mensen met een kunstgebit kunnen implantaten helpen het gebit stevig op zijn plaats te houden.

Klikprothese

Wanneer al uw tanden en kiezen ontbreken of getrokken moeten worden, zal u in de meeste gevallen naar een en volledige gebitsprothese toe moeten. In sommige gevallen kan de prothese op de overgebleven wortels rusten, dit wordt ook wel overkappingsprothese genoemd. Als uw eigen wortels niet meer aanwezig zijn en de prothese zit los, dan is een prothese op implantaten een oplossing. Dit wordt ook wel het klikgebit genoemd.

Voortandvervanging

Als je een voortand verliest is dat erg impactvol. Het valt direct op en je wilt hier zo snel mogelijk een oplossing voor. Een vervanging van een voortand (oftewel een voortandvervanging) is één van de meest veeleisende implantologische behandelingen. Implantaten kunnen voor een voortandvervanging een goede oplossing zijn. Naast de functionaliteit speelt de esthetiek een belangrijke rol in de behandeling. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de kleur, de vorm en positie van de tanden, de lachlijn en de aanhechting van het tandvlees voor een optimaal esthetisch eindresultaat. Het vinden van het juiste behandelplan en behandeltechniek is steeds weer een uitdaging en hierin vinden wij het erg belangrijk om uw persoonlijke wensen mee te nemen.

Verzorging van uw implantaten

Ieder gebit is anders en daardoor verschilt de toepassing van implantologie per persoon

Kroon of brug op implantaten

Als u een tand of kies mist zijn er vaak meerdere oplossingen mogelijk om die missende tand of kies te vervangen. Als het niet mogelijk is om een kroon of brug te plaatsen, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst en daarop een kroon worden geschroefd of vastgelijmd. Een kroon op een implantaat is een duurzaam en kwalitatief alternatief en hierdoor hoeft er niet geboord te worden aan de naastgelegen tanden of kiezen, zoals bij een brugconstructie op uw eigen tanden of kiezen.

Brug op implantaten

Wanneer er meerdere gebitselementen ontbreken en u de voorkeur heeft voor een vaste voorziening is het mogelijk om twee of meer tandimplantaten in het bot te plaatsen waarop een brug geplaatst kan worden ter vervanging van meerdere tanden en kiezen.

In sommige gevallen is het niet nodig om voor elk ontbrekend gebitselement een implantaat te plaatsen. Een driedelige brug op twee implantaten kan namelijk ook een oplossing zijn voor drie missende tanden en/of kiezen. Implantologiepraktijk Garderen kan uw situatie beoordelen en een persoonlijk behandelplan voor u opstellen.

Mondhygiëne en implantaten

Het is belangrijk om een kroon- of brug op implantaten of de implantaten onder een gebitsprothese goed schoon te houden. Er kan anders een ontsteking van uw tandvlees en kaakbot rondom het implantaat ontstaan, dat kan leiden tot het verlies van uw implantaat. Dit wordt ook wel peri-implantitis genoemd.

Om deze reden is de nazorg en controle van implantaten van groot belang voor een goede prognose op de lange termijn. Hierin controleren wij of de implantaten nog goed vastzitten en of het tandvlees rondom uw implantaten gezond is en blijft. Tevens zullen wij het rondom de implantaten met regelmaat reinigen om zo de biofilm te verwijderen.

Verzorging van uw implantaten

Nazorgcontroles zijn erg belangrijk na een implantologische behandeling

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

Hoe snel kan ik voor mijn eerste afspraak terecht?

Vaak kunt u binnen 8 weken voor een eerste consult bij één van onze implantologen terecht.

Hoe lang duurt het plaatsen van implantaten?

Gemiddeld duurt een behandeling van het plaatsen van implantaten tussen de 45 - 90 minuten.

Hoe lang kan je last hebben na het plaatsen van implantaten?

De meeste mensen hebben weinig pijn na de operatie. Sommige mensen kunnen 3 tot 5 dagen wat zeurderige pijn na de behandeling ervaren. Tevens nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de mogelijke napijn ondervangen wordt.

Mag ik na de behandeling auto rijden?

Na het plaatsen van implantaten in de mond mag je gewoon zelf auto rijden.

Hoe lang na de behandeling kan de kroon geplaatst worden?

In de meeste gevallen kan de kroon ruim 3 maanden na het plaatsen van het implantaat worden vastgeschroefd. Wel dient in een eerdere afspraak de afdrukken/scan gemaakt te zijn voor het vervaardigen van de kroon.

Veelgestelde vragen

Wij krijgen dagelijks veel vragen over implantaten, de operatie en de nazorg. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk meer vragen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.