Direct plaatsen van implantaten

De zorgvraag voor het direct plaatsen van een implantaat is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Het is een populaire behandeltechniek die vaak erg mooie resultaten geeft. Maar, uw implantoloog moet wel kritisch zijn op de indicatie voor deze techniek. De behandeling kan namelijk niet altijd toegepast worden. Bij Implantologiepraktijk Garderen streven we altijd naar het beste én het meest voorspelbare behandelresultaat.

Wanneer kan een implantaat direct geplaatst worden?

Eén van de belangrijkste factoren die we bekijken ten tijde van uw consult om te beoordelen of we een implantaat direct kunnen plaatsen zijn de aanwezige weefsels aan de lipzijde van de tand die verloren is. We beoordelen met lichtfoto’s en een driedimensionale röntgenfoto de aanwezigheid van het volume tandvlees en de aanwezigheid van het bot.

In grote lijnen zijn er drie situaties:

Drie tandvlees- en botniveaus

Drie tandvlees- en botniveaus (van links naar rechts):
Klasse 1: het tandvlees-niveau en botniveau is mooi intact.

Klasse 2: het tandvlees-niveau is intact, maar het botniveau aan de lipzijde is gereduceerd.

Klasse 3: zowel het tandvlees-niveau en het botniveau aan de lipzijde is gereduceerd.

Klasse 1: de ideale situatie

Een klasse 1 is een ideale situatie om een implantaat meteen te plaatsen. Omdat de uitgangssituatie ideaal is, heeft het een grote meerwaarde om alle aanwezige weefsels te handhaven zoals ze zijn. Dit geeft het mooiste behandelresultaat omdat tandvlees precies blijft zoals het is; de kroon op het implantaat is op die manier niet van echt te onderscheiden. In dit artikel kan je meer lezen over de verschillende behandeltechnieken voor het meteen plaatsen van een implantaat.

Idealiter plaatsen we het implantaat vaak met een vooraf gemaakte planning met een boormal. Ook maken we vaak een op maat gemaakte shell die precies de vorm van het tandvlees ondersteund. Als tijdelijke voorziening kunnen we soms direct een kroon op het geplaatste implantaat plaatsen, of we maken een andere tijdelijke voorziening. In dit artikel kunt u meer lezen over de mogelijke tijdelijke voorzieningen.

Klasse 2: soms nog steeds directe plaatsing mogelijk

Bij een klasse 2 is het soms nog steeds mogelijk om een implantaat direct te plaatsen. Wel zijn we genoodzaakt wat kritischer te kijken naar de mogelijkheden hiervoor. Als de mate van botverlies meevalt kunnen we het implantaat nog steeds direct plaatsen, wel zal er naar alle waarschijnlijkheid een aanvullende correctie van het tandvlees moeten plaats vinden om het volume verlies van het bot te compenseren met tandvlees.

Klasse 3: lastig om implantaat direct te plaatsen

Bij een klasse 3 is het nog wat lastiger om het implantaat direct te plaatsen. Omdat het tandvlees niveau ter plaatse van de te vervangen tand reeds is gereduceerd moet het niveau van het tandvlees gecorrigeerd worden. We zullen ten tijde van uw intake-consult beoordelen of dit mogelijk is tegelijk met de plaatsing van het implantaat.

Genezingsperiode

Indien een implantaat direct is te plaatsen, is de genezingsperiode veelal 3 maanden voordat er een vaste definitieve voorziening gemaakt kan worden op het implantaat. Het implantaat moet immers vastgroeien in de kaak.

Wat als het implantaat niet direct kan worden geplaatst?

Indien het implantaat niet direct geplaatst kan worden is dat geen probleem en zijn er nog steeds erg fraaie en goede behandelresultaten te behalen. Wel zullen we in een eerste behandelfase, ten tijde van het verwijderen van de tand, het volume van kaakbot willen conserveren. Dit heeft een genezingsperiode van ±3 maanden. Na 3 maanden kan dan alsnog het implantaat worden geplaatst in een tweede chirurgische fase. Ook na de plaatsing van het implantaat moeten we een 3 maanden genezingsperiode overbruggen alvorens we een definitieve vaste voorziening kunnen maken op het implantaat.

Praktijkvoorbeeld

Bent u benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor een direct geplaatst implantaat? Hieronder vind u een praktijkvoorbeeld bij Implantologiepraktijk Garderen:

Situatie voor directe implantaat plaatsing

Situatie vooraf: de twee voortanden rechts (links van de patiënt) zijn verloren.

Verwijdering van laterale snijtand

De laterale snijtand is eerst verwijderd waarbij we het volume van het kaakbot en tandvlees hebben geconserveerd.

Direct plaatsen van het implantaat met socket-shield techniek

Daarna is ter plaatse van de centrale voortand direct een implantaat geplaatst met de socket-shield techniek. Op het implantaat is een op maat gemaakt dopje geplaatst om het tandvlees mooi te ondersteunen.

Plaatsen van kroon op het implantaat (na drie maanden)

Na 3 maanden is er een kroon op het implantaat geplaatst met een zwevende kroon ter plaatse van de laterale snijtand. De twee tanden aan de andere kant (links) zijn voorzien van twee facings om de verkleuring te herstellen.

Deze foto is de evaluatie, 2 jaar na afbehandelen.

Maak een afspraak

Bent u benieuwd of het direct plaatsen van een implantaat bij u mogelijk is? Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het (direct) plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.