Te grote neusholtes voor implantologie
Een erg aanwezige neusholte (de sinus maxillaris) kan ontstaan omdat uw anatomie ongunstig is, of omdat de kiezen die we willen vervangen erg lang geleden getrokken zijn waardoor er pneumatisatie optreedt.
Pneumatisatie; duur woord maar wat betekent dat eigenlijk?
Pneumatisatie houdt in dat neusholtes groter worden en de kaak steeds holler wordt. Dit is een natuurlijk proces waarbij de patiënten hier zelf geen erg in hebben. Echter indien wij implantaten willen plaatsen zal deze holte soms opgevuld moeten worden. Deze procedure wordt een sinusbodem-elevatie of sinus-lift procedure genoemd.
Opvullen van neusholtes met sinus-lift
Afhankelijk van de anatomie zijn er diverse technieken om dit uit te voeren. In sommige gevallen is het noodzakelijk om dit uit te voeren voordat er implantaten geplaatst worden, vaak komt het voor dat dit gelijktijdig met het plaatsen van het implantaat uitgevoerd kan worden. Dit laatste zorgt ervoor dat er soms maar één chirurgische fase nodig is en dit zal tijdens het intake gesprek met u besproken worden.
Twee technieken
Er zijn grofweg twee technieken om dit uit te voeren:
De laterale directe sinuslift
Bij deze techniek maken we een kleine opening via de zijkant van de kaak naar de neusholte. Dit doen we met een speciaal trillend instrument (piëzo-chirurgie) wat minimaal invasief werkt en dus veel netter werkt dan met een rond draaiende boor. Op deze wijze kunnen de zachte weefsels beschermd blijven wat bij deze procedure cruciaal is. Er zit namelijk slijmvlies aan de binnenkant van de holte die wij graag intact willen laten, het Schneiderse membraan.
Nadat de opening is gemaakt kan er botmateriaal toegebracht worden zodat er een mooi volume aan bot kan ontstaan. Het gebruikte botmateriaal voor de sinuslift is afhankelijk van de indicatie en zal met u besproken worden.
Soms kan het enkel humaan donorbot zijn, in sommige gevallen moet het gemengd worden met bovine materiaal.
De orthograde sinuslift
Met deze techniek maken we geen opening via de zijkant maar vanaf de onderkant van de bovenkaak. Met speciale niet-slijpende boren kan het bot naar de zijkant en richting de holte geperst worden, we noemen dit osseo-densificeren.
Het is zeer afhankelijk van de anatomie welke technieken toegepast kunnen worden.
Krijg ik last van mijn neusholtes als dit uitgevoerd wordt?
Nee, patiënten ervaren hier niet veel van. Wel zult u aan het einde van de behandeling aanvullende instructies krijgen om de genezing zo spoedig mogelijk laten verlopen, zoals een blaas- en snuitverbod. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen interne druk op de neusholtes kunnen ontstaan. Stabiliteit van het materiaal is de sleutel tot succes.
Vroeger werden voornamelijk implantaten geplaatst tot wel 18mm. Door steeds innoverende technieken en voortschrijdend inzicht kunnen er indien de indicatie goed gesteld wordt veel kortere implantaten geplaatst worden waardoor sommige ingrepen zelfs vermeden kunnen worden.
Maak een afspraak
Wilt u weten wat bij u past? Kom dan langs voor een intake! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.