Te grote neusholtes voor implantologie

Een erg aanwezige neusholte (de sinus maxillaris) kan ontstaan omdat uw anatomie ongunstig is, of omdat de kiezen die we willen vervangen erg lang geleden getrokken zijn waardoor er pneumatisatie optreedt.

Pneumatisatie; duur woord maar wat betekent dat eigenlijk?

Pneumatisatie houdt in dat neusholtes groter worden en de kaak steeds holler wordt. Dit is een natuurlijk proces waarbij de patiënten hier zelf geen erg in hebben. Echter indien wij implantaten willen plaatsen zal deze holte soms opgevuld moeten worden. Deze procedure wordt een sinusbodem-elevatie of sinus-lift procedure genoemd.

Opvullen van neusholtes met sinus-lift

Afhankelijk van de anatomie zijn er diverse technieken om dit uit te voeren. In sommige gevallen is het noodzakelijk om dit uit te voeren voordat er implantaten geplaatst worden, vaak komt het voor dat dit gelijktijdig met het plaatsen van het implantaat uitgevoerd kan worden. Dit laatste zorgt ervoor dat er soms maar één chirurgische fase nodig is en dit zal tijdens het intake gesprek met u besproken worden.

Twee technieken

Er zijn grofweg twee technieken om dit uit te voeren:

De laterale directe sinuslift

Bij deze techniek maken we een kleine opening via de zijkant van de kaak naar de neusholte. Dit doen we met een speciaal trillend instrument (piëzo-chirurgie) wat minimaal invasief werkt en dus veel netter werkt dan met een rond draaiende boor. Op deze wijze kunnen de zachte weefsels beschermd blijven wat bij deze procedure cruciaal is. Er zit namelijk slijmvlies aan de binnenkant van de holte die wij graag intact willen laten, het Schneiderse membraan.

Nadat de opening is gemaakt kan er botmateriaal toegebracht worden zodat er een mooi volume aan bot kan ontstaan. Het gebruikte botmateriaal voor de sinuslift is afhankelijk van de indicatie en zal met u besproken worden.

Soms kan het enkel humaan donorbot zijn, in sommige gevallen moet het gemengd worden met bovine materiaal.

De orthograde sinuslift

Met deze techniek maken we geen opening via de zijkant maar vanaf de onderkant van de bovenkaak. Met speciale niet-slijpende boren kan het bot naar de zijkant en richting de holte geperst worden, we noemen dit osseo-densificeren.

Het is zeer afhankelijk van de anatomie welke technieken toegepast kunnen worden.

Krijg ik last van mijn neusholtes als dit uitgevoerd wordt?

Nee, patiënten ervaren hier niet veel van. Wel zult u aan het einde van de behandeling aanvullende instructies krijgen om de genezing zo spoedig mogelijk laten verlopen, zoals een blaas- en snuitverbod. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen interne druk op de neusholtes kunnen ontstaan. Stabiliteit van het materiaal is de sleutel tot succes.

Vroeger werden voornamelijk implantaten geplaatst tot wel 18mm. Door steeds innoverende technieken en voortschrijdend inzicht kunnen er indien de indicatie goed gesteld wordt veel kortere implantaten geplaatst worden waardoor sommige ingrepen zelfs vermeden kunnen worden.

Maak een afspraak

Wilt u weten wat bij u past? Kom dan langs voor een intake! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.