Weefsel rondom het implantaat kan ontsteken

Natuurlijke tanden en kiezen zitten vast aan het ligament. Dit zijn vezels welke de tand of kies vasthouden in de kaak. Deze vezels ontbreken bij een implantaat. Het weefsel rondom een implantaat kan ontstoken raken door bacteriën die zich nestelen rondom de rand van het implantaat dit noemen we peri-mucositis.

Implantaat en natuurlijke tanden

Implantaat en natuurlijke tanden
Bron: authoritydental.org (CC 2.0 licentie)

Herkennen en behandelen van een ontsteking

De eerste signalen zijn vaak roodheid en bloedend tandvlees. Als er rondom een implantaat bloedend tandvlees ontstaat is het belangrijk om dit te laten controleren door de mondhygiënist bij de implantologiepraktijk. In deze fase is de ontsteking nog goed te behandelen.

Vaak wordt de rand bij het implantaat schoongemaakt met de airflow en wordt er ook gekeken naar de mondhygiëne. De mondhygiënist geeft dan opnieuw een instructie met de tandenborstel en kijkt welk hulpmiddel er gebruikt kan worden om tussen het implantaat te reinigen, dit noemen we interdentale reiniging.

Reiniging van het gebit met de Airflow

De Airflow wordt gebruikt voor de reiniging van het gebit
Bron: ems-dental.com

Aantasting van het bot: peri-implantitis

Als de ontsteking niet gelijk behandeld wordt kan het ook het bot aantasten waar het implantaat in vast staat, dit noemen we peri-implantitis. In deze fase is het moeilijker te behandelen en zult u in veel gevallen doorgestuurd worden naar de implantoloog. Bot wat weg is komt namelijk niet meer terug. Het is belangrijk om met de implantoloog te overleggen wat we kunnen doen om te voorkomen dat u het implantaat gaat verliezen.

Regelmatige controle

Laat uw implantaat dus regelmatig controleren en schoonmaken vanaf het moment dat het geplaatst is. Zo verkleinen we de kans op ontsteking en kunnen we snel ingrijpen bij de eerste signalen van een ontsteking. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.