Genezingsperiode van drie maanden

Gemiddeld genomen moet een implantaat eerst drie maanden genezen alvorens deze kan worden voorzien van een kroon of brug in de vorm van een tand of kies. Vergelijk het als dat u eerst een aantal weken in het gips moet nadat u de arm gebroken heeft, om ervoor te zorgen dat het bot goed kan genezen. In deze genezingsperiode kunnen wij u voorzien van een tijdelijke voorziening ter vervanging van de ontbrekende tand of tanden. Zie ook ons blogartikel “Direct plaatsen van een implantaat”.

In dit artikel

Er zijn meerdere soorten tijdelijke voorzieningen ter vervanging van de ontbrekende tand of tanden. Graag lichten wij in dit artikel de volgende mogelijkheden aan u toe:

Tijdelijke kroon

In het meest gunstige geval kunnen we het implantaat meteen voorzien van een tijdelijke kroon op het implantaat. Deze kroon zit vastgeschroefd op het implantaat. Om dit te kunnen doen, moet er wel aan een reeks voorwaardes worden voldaan.

Voorwaardes voor een tijdelijke kroon

Het implantaat moet voldoende houvast en stevigheid hebben in het kaakbot, direct na het plaatsen van het implantaat. Ook moet de beet erg gunstig zijn, want de tijdelijke kroon mag absoluut niet belast worden in de genezingsperiode, zodat het implantaat kan vergroeien aan het bot. Hoe de tanden op elkaar komen en hoe de functie is van het gebit is dus een belangrijke bepalende factor of dit mogelijk is.

Voorbeeld van een tijdelijke kroon op implantaat

Voorbeeld van een tijdelijke kroon op een implantaat

Etsbrug

Een etsbrug is net als de tijdelijke kroon een voorziening die vastzit. Een etsbrug is een plakbrug waarbij de tand die op de plek van het implantaat heeft gezeten, is teruggeplakt aan een van de buurtanden. De zwevende tand maakt geen contact met het implantaat, en het implantaat kan dus genezen zonder dat deze wordt belast.

Voowaarden voor een etsbrug

Een voorwaarde voor het maken van een etsbrug is ook dat de beet gunstig is, anders bestaat er het risico dat u de plakbrug regelmatig losbijt. Ook moet het mogelijk zijn om tegen de buurtand te plakken. Als hier bijvoorbeeld al een kroon op zit dan is de hechtsterkte van de lijm onvoldoende stevig.

Voorbeeld van een etsbrug

Voorbeeld van een etsbrug

Partieel plaatje

Een partieel plaatje is een kunstgebit ter vervanging van één tand of meerdere tanden. Het is gemaakt van een kunsthars en het plaatje loopt over het verhemelte. Hierdoor heeft het plaatje houvast en blijft het zitten.

Voordelen en nadelen van een partieel plaatsje

Het voordeel van een plaatje is dat u hiermee kunt eten. Een mogelijk nadeel is het kunsthars dat over het verhemelte loopt en soms als oncomfortabel wordt ervaren omdat het plaatje leunt op het slijmvlies.

Voorbeeld van een partieel plaatje

Voorbeeld van een partieel plaatje

Essix retainer (bitje)

Een bitje, ook wel Essix retainer, is net als een plaatje een tijdelijke voorziening die uitneembaar is. Het is een dun plastic bitje dat over de andere tanden en kiezen loopt, en dus niet op het slijmvlies leunt. Het verhemelte is dan ook vrij. Op de plek van het implantaat zit een tandje in het bitje zodat je er niets van ziet.

Voordelen en nadelen van een Essix retainer

Een nadeel van een bitje is dat we adviseren deze uit te doen tijden het eten, omdat het kunsthars over het kauwvlak van de tanden en kiezen loopt. Anders gaat het bitje kapot. Een voordeel is dat het bitje over het algemeen als erg comfortabel wordt ervaren. Een Essix retainer is voorziening die vergelijkbaar is met de ‘onzichtbare beugels’.

Voorbeeld van een Essix retainer

Voorbeeld van een Essix retainer

Voorbeeld van een Essix retainer op model

Voorbeeld van een Essix retainer op model

Het kiezen van de juiste tijdelijke voorziening

Al met al komt er veel kijken bij de keuze voor een tijdelijke voorziening. Vanzelfsprekend gaat de voorkeur uit naar de meest comfortabele en meest fraaie voorziening. Maar dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn, en we willen uiteraard geen risico’s nemen in de genezing van het implantaat. Uiteraard bespreken we graag uitvoerig de mogelijkheden van een tijdelijke voorziening met u. Uw persoonlijke wensen zijn hierin essentieel. Ook bekijken we de duur van de genezings-periode(s), en of de beet gunstig is. Op basis hiervan kunnen wij u een passend advies geven welke tijdelijke voorziening voor u de beste zou kunnen zijn.

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

  • Topkwaliteit mondzorg
  • Persoonlijke aanpak
  • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.