Periode direct na plaatsing cruciaal voor genezing
Het plaatsen van een tandimplantaat is een kleine chirurgische ingreep. Wist u dat de periode direct na de ingreep cruciaal is voor een succesvolle genezing?
In dit artikel
In dit artikel bespreken we alle belangrijke nazorgadviezen die u moet volgen na het plaatsen van een implantaat. Van pijnstillingsadviezen en voedingsrichtlijnen tot mondhygiëne en wanneer u contact moet opnemen met uw tandarts. We behandelen alles wat u moet weten om een soepel herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:
De eerste 24 uur na het plaatsen van uw implantaat
De eerste 24 uur na uw implantaatbehandeling zijn het belangrijkst voor een goede start van het genezingsproces. Tijdens deze periode is het belangrijk om een aantal specifieke richtlijnen te volgen om zwelling, bloeding en ongemak te minimaliseren.
Zwelling
Zwelling is een normale reactie na het plaatsen van een implantaat. Om dit te verminderen, kunt u een ijspakking gebruiken. Wikkel wat ijsblokjes in een handdoek en houd deze 20 minuten tegen uw wang, gevolgd door 20 minuten rust. Herhaal dit proces gedurende de eerste 24 uur na de ingreep. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van zwelling, maar kan ook pijn verlichten.
Inspanningen
Rust is ook een belangrijk aspect van het herstelproces. Plan uw implantaatbehandeling zo dat u daarna voldoende tijd hebt om uit te rusten. Vermijd zware fysieke activiteiten en sport gedurende ten minste 48 uur na de ingreep. Overmatige inspanning kan de bloeding doen toenemen en het genezingsproces vertragen.
Medicatie
Wat betreft medicatie, volg altijd de instructies van uw tandarts. We geven pijnstillingsadviezen om ongemak te verlichten. Neem deze volgens voorschrift in, zelfs als u nog geen pijn voelt. Preventieve pijnbestrijding is effectiever dan wachten tot de pijn ernstig wordt.
Preventieve pijnbestrijding
Doorgaans adviseren we om voor het uitwerken van de verdoving (binnen 1 uur na de ingreep) 2 paracetamol van 500 mg in te nemen, na 4 uur nogmaals 2 x 500 mg paracetamol en na weer 4 uur nogmaals 2 x 500 mg paracetamol. Hiermee bouwt u een spiegel op en wordt de napijn goed ondervangen. Eventueel kunt u aanvullend ibuprofen (Brufen) innemen, echter adviseren we dit zo min mogelijk. Ibuprofen kan een beetje bloedverdunnend werken en is zwaar voor de maag.
Natuurlijk kan het zijn dat u ook andere medicatie heeft gekregen. Onze meest gebruikelijke adviezen zijn:
- Als er antibiotica zijn voorgeschreven, maak dan de volledige kuur af zoals voorgeschreven.
- Gebruik van antimicrobiële mondspoeling om de wondregio schoon te houden.
- Een homeopathisch middel tegen zwelling, zoals Traumeel of Arnica smelttabletten. Dit is optioneel en aanvullend bedoeld.
Autorijden
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Direct na de behandeling mag u gerust autorijden.
Voeding en mondhygiëne na een implantaatbehandeling
Na het plaatsen van een implantaat speelt uw voedingspatroon een belangrijke rol in het genezingsproces.
Voeding in de eerste dagen na behandeling
De eerste dagen is het verstandig om zacht voedsel te eten dat gemakkelijk te kauwen is. Denk aan:
- Yoghurt
- Smoothies
- Soep
- Gepureerde groenten
- Zacht fruit
- Eieren
- Pasta
Vermijd harde, knapperige of kruimelige voedingsmiddelen die de wond kunnen irriteren of beschadigen.
Het is ook belangrijk om extreem hete dranken en voedsel te vermijden, aangezien deze het genezende weefsel kunnen beschadigen. Drink niet door een rietje, omdat het zuigen een negatieve druk kan creëren die het bloedstolsel kan losmaken.
Mondhygiëne
Het is essentieel om uw mond schoon te houden om infecties te voorkomen, maar wees voorzichtig rond de implantaatlocatie. U kunt uw tanden poetsen zoals gewoonlijk, maar vermijd het gebied rond het implantaat gedurende de eerste 24 uur.
Uw tandarts kan een antimicrobiële mondspoeling voorschrijven. Volg de instructies voor het gebruik hiervan nauwkeurig op. Gewoonlijk wordt aangeraden om na elke maaltijd zachtjes te spoelen met zout water (een halve theelepel zout in een glas warm water) om de wond schoon te houden.
Roken
Roken kan het genezingsproces aanzienlijk vertragen en het risico op implantaatfalen verhogen. Het wordt sterk ontraden om te roken, idealiter vanaf drie weken voor de behandeling tot drie maanden na de ingreep. Bent u roker? Bespreek dan met uw tandarts strategieën om te stoppen of ten minste te minderen.
Alcohol
Alcohol kan de genezing beïnvloeden en de werking van medicijnen verstoren. Bovendien werkt alcohol bloedverdunnend, wat de genezing kan belemmeren. Vermijd daarom alcohol ten minste 48 uur na de ingreep, of langer als uw tandarts dat adviseert.
Herkennen en omgaan met mogelijke complicaties
Hoewel de meeste implantaatbehandelingen zonder problemen verlopen, is het belangrijk om mogelijke complicaties te herkennen. Enige pijn, zwelling en lichte bloeding is normaal, maar let op de volgende signalen:
Pijn
Toenemende pijn na 3 tot 5 dagen kan wijzen op een infectie. Normale pijn zou moeten afnemen. Neemt de pijn toe of is deze niet onder controle te krijgen met voorgeschreven medicatie? Neem dan contact op met uw tandarts.
Nabloeding
Een beetje bloed gemengd met speeksel is normaal. Maar bij actieve bloeding die niet stopt, dient u contact op te nemen met uw tandarts-implantoloog.
Zwelling
Ernstige zwelling, als deze na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt, kan wijzen op een infectie. Hetzelfde geldt voor roodheid die zich uitbreidt vanaf de implantaatlocatie. Koorts (temperatuur boven 38°C) is ook een teken dat er mogelijk een infectie is en vereist onze aanvullende aandacht.
Gevoelloosheid
Ongewone symptomen zoals gevoelloosheid of tintelingen na het uitwerken van de verdoving, moeten direct worden gemeld aan de tandarts-implantoloog. We willen na elke behandeling uitsluiten of er geen anatomische structuren, zoals een zenuw in de buurt van het wondgebied liggen.
Implantaat of healing abutment zit los
Als u implantaat los lijkt te zitten of er speling in is, kan dit erop wijzen dat het implantaat niet goed integreert met het bot. Gemiddelde succespercentages voor het vastgroeien van een implantaat liggen tussen de 96 en 98%. Een enkele keer kan het healing abutment; het dopje op het implantaat loskomen.
Twijfelt u over wat er precies los zit of is er iets uit de mond gekomen en weet u niet wat? Onderstaande foto kan daar wellicht duidelijkheid in scheppen. Als er iets is losgekomen is het raadzaam om dit te laten beoordelen door de tandarts-implantoloog.
Dit zijn healing abutments: als een healing abutment loskomt kan de tandarts-implantoloog deze voorzichtig terugplaatsen.
Dit is een voorbeeld van een implantaat: als een implantaat los is gekomen is dat een teken van een afweerreactie op het implantaat. Deze kan niet zomaar teruggeplaatst worden.
Het is belangrijk om regelmatige controleafspraken na te komen, zelfs als alles goed lijkt te gaan. Deze afspraken stellen uw tandarts in staat om de genezing te monitoren en eventuele problemen vroeg op te sporen, voordat ze ernstig worden.
Een succesvolle implantaatbehandeling begint bij goede nazorg
De nazorg na het plaatsen van een implantaat is een cruciale fase die het verschil kan maken tussen een succesvol geïntegreerd implantaat en mogelijke complicaties. Door de adviezen in dit artikel op te volgen, kunt u bijdragen aan een soepel genezingsproces en de levensduur van uw implantaat maximaliseren.
Onthoud dat de eerste 24 uur na de behandeling het meest belangrijk zijn voor het beheersen van bloeding en zwelling. Volg de voedingsrichtlijnen om uw wond te beschermen en zorg voor een goede, maar voorzichtige mondhygiëne om infecties te voorkomen. Wees alert op waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op complicaties en aarzel niet om contact op te nemen met uw tandarts-implantoloog als u zorgen hebt.
Heeft u binnenkort een implantaatbehandeling gepland of heeft u onlangs een implantaat gekregen? Neem deze adviezen ter harte en bespreek eventuele specifieke vragen met onze tandarts-implantologen. Wij zullen u voor elke behandeling altijd van persoonlijk advies voorzien dat is afgestemd op uw specifieke situatie en behoeften. Een gezonde mond draagt bij aan uw algehele gezondheid en welzijn, en met de juiste nazorg kan uw implantaat een waardevolle aanvulling zijn op uw gebit.
Maak een afspraak
Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Neem dan contact met ons op en plan uw intake-consult. Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:
- Topkwaliteit mondzorg
- Persoonlijke aanpak
- NVOI-gecertificeerde implantologen
U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.