Een wortel en een kroon

Een tand of een kies bestaat uit een wortel en een kroon. De term kroon is vaak verwarrend; dit is voornamelijk het gedeelte van de tand of kies wat in de mond zichtbaar is. De wortel zit vaak verstopt in het kaakbot onder het tandvlees. Als de wortel getrokken wordt, dan vindt er slinking van de kaak plaats. Hoe langer dit geleden is, hoe meer de kaak slinkt.

Als u een tand of kies mist en u wenst een voorziening wat niet uitneembaar is, dan spreken wij over een vaste voorziening. Dat moet dan ergens aan vastgemaakt worden en zo komt het vraagstuk of de voorziening door middel van een implantaat ondersteund moet worden of dat het wenselijk is om een brug te vervaardigen.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een brug op natuurlijke elementen tegenover een implantaat met een kroon. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen::

Wat is een brug?

Een brug is een vaste voorziening waarbij het vast gemaakt wordt aan de buurelementen. De kiezen of tanden ernaast worden omslepen zodat er een constructie gemaakt kan worden van de een naar een andere kies; er wordt dus letterlijk een brug gebouwd tussen twee kiezen of tanden in. De brug wordt met cement vast geplakt aan de tanden of kiezen.

Wat is een implantaat met een kroon?

Een implantaat is een kunstwortel van titanium dat geplaatst kan worden daar waar de wortel mist. Na een inhelingsperiode kan het implantaat belast worden met een door de tandtechnieker vervaardigde kroon. De tanden en kiezen er naast worden dus niet bij het behandelplan betrokken. De kroon kan vast geschroefd worden op het implantaat en kan ook soms met cement vast gemaakt worden.

Voordelen en nadelen van een implantaat

Wat zijn de voordelen van een implantaat?

De voordelen van een implantaat ten opzichte van een brug zijn:

 • De buurelementen blijven onbeschadigd
 • Het geeft risicospreiding; indien een van de pijlers verloren gaat van een brug dan moet er een behandelplan opgesteld worden ter vervanging van drie tanden of kiezen.
 • De achterste kiezen kunnen vervangen worden als er geen buurelement aanwezig is
 • Het geeft behoud aan het kaakbotvolume
 • In sommige gevallen indien het implantaat op een strategische positie is geplaatst, kan deze hergebruikt worden om te dienen als een pijler voor een brug in de toekomst

Wat zijn de nadelen van een implantaat?

De nadelen van een implantaat ten opzichte van een brug zijn:

 • Er is een inhelingsperiode nodig voordat het implantaat belast mag worden; de behandelduur van een brug is gemiddeld twee weken
 • Er is voldoende bot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Door vernieuwende en innoverende technieken is het vaak mogelijk om dit volume te herstellen.
 • In sommige gevallen is de patiënt zodanig medisch ongezond dat afgewogen kan worden om chirurgische behandelingen te vermijden

Welke behandelmogelijkheid past bij u?

Tijdens het intakegesprek bekijken wij welke behandelmogelijkheid het beste bij u past. Het is wenselijk om de situatie te laten beoordelen voordat de tand of kies getrokken wordt. Uitgebreide chirurgie kan vaak vermeden worden waarbij wij aanvullende technieken kunnen uitvoeren voor botvolume behoud en in sommige gevallen kunnen wij zelfs meteen het implantaat plaatsen!

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.