Bestrijding van tandverlies

De geschiedenis van de tandheelkundige implantaten is een rijk en fascinerend verslag door de tijd heen. Zo wikkelden Indiërs rond 2600 voor Christus zijde rondom de tanden die los zaten door tandvleesontsteking (parodontitis) en knoopten zij deze vast aan de tanden die nog stevig in het kaakbot staan. 100 Jaar later probeerden de oude Egyptenaren losse tanden te stabiliseren met ligatuurdraad van goud. Onbekend was of zij dit deden toen de mens nog leefden of dat dit onderdeel was van het mummificeer proces.

De Etrusken deden iets soortgelijks 500 voor Christus: deze wikkelden een gouden band om de tanden voor stevigheid en verankerde deze met kleine spijkertjes aan de stevige tanden. 300 Na Christus kwamen de innovatieve tand-vervangingen; deze waren uit ivoor geslepen en met gouddraad bevestigd aan de stevige tanden in de mond.

De eerste tekenen van wortelvervanging

Het eerste bewijs dat de mensheid dacht over een oplossing om de tandwortels te vervangen komt van de Maya-bevolking rond het jaar 600. De bevolking sleep priemvormige wortels uit schelpen. In de jaren ’70 van afgelopen eeuw zijn hier röntgenfoto’s van gemaakt waar zelfs bot rondom de schelpen aanwezig was!

Van 1500-1800 werd er geprobeerd om tanden te verzamelen van de kansarmen of kadavers om die bij iemand anders te plaatsen. Het eerste gouden implantaat in de vorm van een holle cilinder werd geplaatst; helaas zonder succes. Meerdere materialen werden geprobeerd zoals zilver, porselein en iridium.

Experimenteren met materialen en vorm

In 1900 werd er met Vitallium geëxperimenteerd nadat ontdekt was dat dit goed geneest in heupbot en werden er experimenten op zowel mensen als honden uitgevoerd en nauwkeurig gedocumenteerd. De jaren ’40, ’50 en ’60 werd er met meer materialen en vorm geëxperimenteerd. Zo ontstond de mes-vormige implantaat en werden er oplossingen bedacht hoe dit afgedrukt kon worden voor de constructie die hier op gemaakt moest komen.

Gebruik van titanium

Eén van de meest fundamentele onderzoeken en documentaties die vandaag de dag de basis vormen voor de implantologie van deze tijd is afkomstig van dr. P. Branemark. In 1965 plaatste hij vier titanium schroeven in de onderkaak die voor 40 jaar overleefden. De ontdekking dat titanium goed integreerde was een toevalsbevinding toen hij merkte dat het titanium wat hij in het bot van konijnen had geplaatst om de bloedstroom te onderzoeken zeer moeizaam te verwijderen was. Het bot was tegen het implantaat oppervlakte uitgegroeid en zo ontstond de term osseo-integratie.

Deze implantaten waren voornamelijk recht, of bevatte een holle ruimte zodat bot er beter in konden groeien en door de tijd heen waren de voor- en nadelen steeds meer bekend. Het oppervlakte werd gezandstraald en met zuur bewerkt. Eiwitten werden toegevoegd en steeds meer komt het huidige implantaat in zicht.

Anno nu is implantologie de norm

De succespercentages van de implantaten stijgen en inmiddels is implantologie een betrouwbare en veilige oplossing geworden die niet meer weg te denken is. Vandaag de dag zijn er nog continue ontwikkelingen op dit gebied wat ons vak ook zo leuk maakt waarbij op dit moment voornamelijk de innovaties in de 3D-technieken domineren.

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.