Verwijderen van tandplak

Net als bij tanden en kiezen vormt zich bij een implantaat ook tandplak. Deze tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Als tandplak niet dagelijks wordt verwijderd ontstaat er op de rand van het tandvlees een ontsteking.

Een implantaat zelf kan niet ontstoken raken maar het tandvlees rondom het implantaat wel, dit noemen we peri-mucositis. In deze fase kan de ontsteking nog goed behandeld worden. Als de ontsteking voortschrijdt kan er ook botverlies optreden rondom het implantaat, dit noemen we peri-implantitis.

Bloeding en zwelling kunnen de eerste tekenen zijn van een ontsteking rond het implantaat. Het is daarom erg belangrijk om uw implantaten dagelijks goed te reinigen.

In dit artikel

In dit artikel wordt het reinigen van implantaten uitvoerig besproken. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Interdentaal reinigen

Het reinigen van uw implantaten begint bij het twee keer per dag poetsen van uw implantaten met een zachte borstel of elektrische borstel. Daarnaast is het ook belangrijk om tussen de implantaten te reinigen, dit noemen we interdentaal reinigen.

Er zijn verschillende manieren om interdentaal te reinigen en dit is afhankelijk van uw implantaatconstructie. Onderstaand omschrijf ik hoe u uw implantaten het beste kunt reinigen per implantaatconstructie.

Drukknoppen

Heeft u drukknoppen, dan volstaat het om deze te reinigen met een zachte borstel of elektrische borstel. De prothese die op de constructie zit dient ook twee keer per dag te worden gereinigd, dit doet u met water en zeep. Gebruik aan de binnenkant van uw prothese nooit tandpasta. Tandpasta bevat namelijk een schuurmiddel dat uw prothese kan beschadigen.

Voorbeeld van een drukknop op een implantaat

Voorbeeld van een drukknoppen op een implantaat

Stegcontstructie

Bij een stegconstructie is het naast het poetsen met een borstel belangrijk om ook tussen de implantaten en onder de steg te reinigen. Vaak adviseren wij hiervoor ragers en soms speciaal flosdraad. Ook adviseren we om uw prothese twee keer per dag te reinigen met water en zeep.

Voorbeeld van een stegconstructie

Voorbeeld van een stegconstructie

Implantaten op kronen en bruggen

Bij implantaten op kronen en bruggen adviseren we naast het tweemaal daags poetsen meestal ook het gebruik van ragers. Ragers komen als beste uit de test voor interdentale reiniging. U gebruikt ragers door het borsteltje recht tussen de tanden of implantaat te plaatsen en beweegt het enkele malen heen en weer. Voor het beter bereiken van de achterste kiezen of implantaten kunt u de mond het beste een beetje sluiten.

Controle door implantoloog of tandarts

Naast het thuis goed reinigen van uw implantaten is het belangrijk dat u minimaal eens per jaar uw implantaten laat controleren door de implantoloog of uw eigen tandarts. Er wordt dan niet alleen gekeken naar uw implantaten maar ook naar de constructie en het tandvlees eromheen.

Professionele reiniging door de mondhygiënist

Ook adviseren wij om uw gebit met implantaten regelmatig professioneel te laten reinigen bij de mondhygiënist met speciale apparatuur met hoge druk en poeder. Hoe deze behandeling werkt, kunt u lezen in mijn blog: ‘Nazorgbehandeling bij de mondhygiënist’. Samen wordt er na de behandeling gekeken wat het advies is voor de mondverzorging thuis en de frequentie voor reiniging bij de mondhygienist.

Reiniging van het gebit met de Airflow

De Airflow wordt gebruikt voor de reiniging van het gebit
Bron: ems-dental.com

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.