Vervanging van één of meerdere tanden of kiezen

Een implantaat is de meest comfortabele voorziening die er is ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen. Over het algemeen heeft een implantaat een erg lange levensduur en is het dus een duurzame oplossing. Tevens heeft een implantaat een hoog succesratio (±96%) en is het dus een voorspelbare behandeling. Om deze redenen is de zorgvraag van patiënten voor implantaten groot. Maar wat voor kosten zijn er verbonden aan een implantaatbehandeling?

In dit artikel

In dit artikel duiken we dieper in op de kosten voor een implantaat met een kroon in 2024. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Tarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit in 2024

De tarieven die wij hanteren zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Deze tarieven zijn per behandeling vastgesteld door de Nederlandse overheid en daar wordt niet van afgeweken.

Voorbeeldbegroting

Een voorbeeldbegroting voor de totale behandeling van het plaatsen van een implantaat mét een eenvoudige correctie van het botvolume en het vervaardigen van één kroon op het implantaat, inclusief materiaalkosten en techniekkosten; is als volgt:

Code

Omschrijving

Kosten

J10

Onderzoek ten behoeve van de indicatiestelling voor de implantologische behandeling

€78,06

J11

Onderzoek ten behoeve van de uitvoering van de implantologische behandeling

€120,09

X21

Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto

€84,48

J001

Overheadkosten implantaten en peri-implantitis chirurgie

€213,70

J040

Plaatsen eerste implantaat, per kaak

€275,00

J057

Kosten implantaat

€387,76

J030

Kaakverbreding en/of verhoging, per sextant, tijdens het implanteren

€102,07

 

Materiaal-/techniekkosten*

€133,00

X21

Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto

€84,48

R67

Plaatsen opbouw ten behoeve van implantaatkroon

€30,27

 

Materiaal-/techniekkosten*

€263,00

R34

Kroon op implantaat

€281,60

 

Materiaal-/techniekkosten*

€585,00

X10

Maken en beoordelen kleine röntgenfoto

€19,71

 

Totaal exclusief materiaal- en techniekkosten

€1.677,22

 

Totaal inclusief materiaal- en techniekkosten

€2.658,22

*materiaalkosten kunnen variëren, afhankelijk van welk materiaal nodig is. De materiaalkosten worden 1 op 1 doorberekend.
**techniekkosten kunnen variëren. Wij werken samen met Barneveld Tandtechnisch Laboratorium, een lab dat staat voor kwaliteit en service. Een prijzenlijst van ons Lab kunt u hier vinden.

Behandelplan met bijbehorende begroting

Ten tijde van uw eerste consult wordt er een concreet behandelplan met u overlegd dat specifiek voor u van toepassing is. Om u zo goed mogelijk te informeren over de kosten krijgt u van ons voor elke behandeling een concrete begroting waarop staat vermeld welke behandelcodes en tarieven we verwachten voor uw zorgplan.

Het kan zijn dat uw begroting afwijkt van de bovenstaande voorbeeldbegroting. Indien er aanvullende behandelverrichtingen nodig zijn, kunnen er ook andere tariefcodes op uw begroting staan vermeld. Een toelichting op de behandelcodes die betrekking hebben op de implantologie kunt u vinden op allesoverhetgebit.nl.

Vergoeding van uw implantaatbehandeling

Vergoeding vanuit uw aanvullende tandartsverzekering

Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft kunnen deze kosten (deels) worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De mate van vergoeding hangt af van uw polisvoorwaarden. Met de gedetailleerde begroting die u van ons heeft ontvangen kunt u zich goed laten informeren over de vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Vergoeding vanuit uw basisverzekering

Het plaatsen van implantaten in een dentate (betande) situatie wordt doorgaans niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Toch zijn er soms uitzonderlijke situaties waarvoor er toch een aanvraag kan worden gedaan bij uw verzekeraar voor vergoeding vanuit een basisverzekering. Voorbeelden hiervoor zijn:

 • Agenesiën (het in aanleg ontbreken) van meerdere tanden of kiezen wordt soms vergoed vanuit een zorgverzekeraar (tot het 23e levensjaar).
 • Het ontbreken van een voortand ten gevolge van een trauma kan worden vergoed vanuit de basis verzekering (tot het 23e levensjaar, indien de voortand voor het 18e levensjaar verloren is gegaan).
 • Bij systemische ziektes zoals Sjögren (speekselklier aandoening) die een evidente invloed hebben op de mondgezondheid kan er soms een vergoeding worden afgegeven vanuit de basisverzekering.

Vergoeding vanuit een ongevallenverzekering

Indien u een tand-ongevallen verzekering heeft en er sprake is van tandletsel als gevolg van een ongeval kunt u aanspraak maken op vergoeding vanuit uw ongevallenverzekering.

Fiscaal aftrekbare zorgkosten

Indien u in één kalenderjaar hoge kosten maakt voor de tandarts dan kunt u deze kosten wellicht opgeven bij de belastingdienst als zijnde bijzondere zorgkosten. Deze kosten mag u boven een drempelwaarde aftrekken van de inkomsten belasting. Lees hierover meer op belastingdienst.nl.

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Velden met zijn vereist

Beveiligingsvraag

Captcha-afbeelding

Implantologie-assistent

Nikita Kluiter

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 11 juli 2024

  Voordelen en nadelen van een brug op implantaten

  Graag verkennen we de voordelen en nadelen van een brug op implantaten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw tandheelkundige zorg.

 • 04 juli 2024

  Een volledig vaste brug: FP1

  Een volledig vaste brug (FP1) is een geavanceerde tandheelkundige oplossing die uw glimlach en levenskwaliteit kan transformeren. Dit is de ultieme oplossing voor uw gebit.

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.