Vervanging van één of meerdere tanden of kiezen

Een implantaat is de meest comfortabele voorziening die er is ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen. Over het algemeen heeft een implantaat een erg lange levensduur en is het dus een duurzame oplossing. Tevens heeft een implantaat een hoog succesratio (±96%) en is het dus een voorspelbare behandeling. Om deze redenen is de zorgvraag van patiënten voor implantaten groot. Maar wat voor kosten zijn er verbonden aan een implantaatbehandeling?

Tarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit

De tarieven die wij hanteren zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Deze tarieven zijn per behandeling vastgesteld door de Nederlandse overheid en daar wordt niet van afgeweken.

Voorbeeldbegroting

Een voorbeeldbegroting voor de totale behandeling van het plaatsen van een implantaat mét een eenvoudige correctie van het botvolume en het vervaardigen van één kroon op het implantaat, inclusief materiaalkosten en techniekkosten; is als volgt:

Code

Omschrijving

Kosten

J01

Initieel onderzoek implantologie

€68,48

J02

Verlengd onderzoek implantologie

€105,35

X21

Kaakoverzichtsfoto

€74,07

J97

Overheadkosten implantologie

€182,78

J20

Plaatsen eerste implantaat per kaak

€240,73

J33

Kosten implantaat

€338,74

J15

Kaakverbinding/-verhoging

€89,55

 

Materiaalkosten*

€130,00

X21

Kaakoverzichtsfoto

€74,07

J23

Plaatsen (healing) abutment

€79,01

 

Materiaalkosten*

€52,03

J44

Plaatsen abutment

€26,34

 

Materiaalkosten*

€263,00

R34

Kroon op implantaat

€246,89

 

Techniekkosten**

€505,00

X10

Intra orale foto

€17,28

 

Totaal exclusief materiaal en techniekkosten

€1.543,29

 

Totaal inclusief materiaal en techniekkosten

€2.493,32

*materiaalkosten kunnen variëren, afhankelijk van welk materiaal nodig is. De materiaalkosten worden 1 op 1 doorberekend.
**techniekkosten kunnen variëren. Wij werken samen met Barneveld Tandtechnisch Laboratorium, een lab dat staat voor kwaliteit en service. Een prijzenlijst van ons Lab kunt u hier vinden.

Behandelplan met bijbehorende begroting

Ten tijde van uw eerste consult wordt er een concreet behandelplan met u overlegd dat specifiek voor u van toepassing is. Om u zo goed mogelijk te informeren over de kosten krijgt u van ons voor elke behandeling een concrete begroting waarop staat vermeld welke behandelcodes en tarieven we verwachten voor uw zorgplan.

Het kan zijn dat uw begroting afwijkt van de bovenstaande voorbeeldbegroting. Indien er aanvullende behandelverrichtingen nodig zijn, kunnen er ook andere tariefcodes op uw begroting staan vermeld. Een toelichting op de behandelcodes die betrekking hebben op de implantologie kunt u vinden op allesoverhetgebit.nl.

Vergoeding van uw implantaatbehandeling

Vergoeding vanuit uw aanvullende tandartsverzekering

Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft kunnen deze kosten (deels) worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De mate van vergoeding hangt af van uw polisvoorwaarden. Met de gedetailleerde begroting die u van ons heeft ontvangen kunt u zich goed laten informeren over de vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Vergoeding vanuit uw basisverzekering

Het plaatsen van implantaten in een dentate (betande) situatie wordt doorgaans niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Toch zijn er soms uitzonderlijke situaties waarvoor er toch een aanvraag kan worden gedaan bij uw verzekeraar voor vergoeding vanuit een basisverzekering. Voorbeelden hiervoor zijn:

 • Agenesiën (het in aanleg ontbreken) van meerdere tanden of kiezen wordt soms vergoed vanuit een zorgverzekeraar (tot het 23e levensjaar).
 • Het ontbreken van een voortand ten gevolge van een trauma kan worden vergoed vanuit de basis verzekering (tot het 23e levensjaar, indien de voortand voor het 18e levensjaar verloren is gegaan).
 • Bij systemische ziektes zoals Sjögren (speekselklier aandoening) die een evidente invloed hebben op de mondgezondheid kan er soms een vergoeding worden afgegeven vanuit de basisverzekering.

Vergoeding vanuit een ongevallenverzekering

Indien u een tand-ongevallen verzekering heeft en er sprake is van tandletsel als gevolg van een ongeval kunt u aanspraak maken op vergoeding vanuit uw ongevallenverzekering.

Fiscaal aftrekbare zorgkosten

Indien u in één kalenderjaar hoge kosten maakt voor de tandarts dan kunt u deze kosten wellicht opgeven bij de belastingdienst als zijnde bijzondere zorgkosten. Deze kosten mag u boven een drempelwaarde aftrekken van de inkomsten belasting. Lees hierover meer op belastingdienst.nl.

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.