Niemand wil zonder tand of kies lopen

Vandaag de dag wil eigenlijk niemand meer zonder tand of kies lopen. Ook zijn de behandeltechnieken voor het vervangen van een tand of kies steeds beter geworden, waardoor een implantaat niet meer van een echte tand is te onderscheiden. Zodoende is de zorgvraag voor het direct plaatsen van een implantaat in de afgelopen jaren flink gegroeid en gelukkig is dit ook vaak mogelijk.

Wanneer kan een implantaat direct geplaatst worden?

Doorgaans wordt een tand of kies die niet meer is te behouden verwijderd. Door het verwijderen van een tand of kies slinkt het kaakbot omdat het bot niet meer belast wordt door de tand of kies. Het slinken van de kaak wensen we te voorkomen voor het mooiste en beste behandelresultaat met een implantaat. Daarom streven wij bij implantologie praktijk Garderen ernaar om patiënten te zien voor consult alvorens een tand of kies wordt verwijderd. In het blogartikel ‘wanneer komt u langs bij de implantoloog’ bespreken we de voordelen ervan als de tand of kies nog in de mond zit.

Tijdens uw intake consult zullen we de behandelmogelijkheden onderzoeken en bekijken en beoordelen of het bij u mogelijk is om het implantaat direct te plaatsen. Voor een voorspelbaar behandelresultaat moet er voldoende botvolume zijn om het implantaat te plaatsen: de tand of kies wordt verwijderd en er wordt een gaatje geboord in het kaakbot. Het implantaat wordt geplaatst en tevens zal er een botmateriaal worden aangebracht om het botvolume rondom het implantaat te conserveren. Zo bent u in slechts éne chirurgische behandeling geholpen.

Voordelen van het direct plaatsen van een implantaat

Door veel tandartsen, implantologen en kaakchirurgen wordt het direct plaatsen van implantaten gezien als een risicovolle en complexe behandeling. Bij implantologie praktijk Garderen wordt deze behandeltechniek door onze implantologen al vele jaren toegepast. Ook geven onze implantologen onderwijs in het direct plaatsen van implantaten. Uit de literatuur blijkt ook de meerwaarde van het direct plaatsen van implantaten beschreven en de vele voordelen hiervan:

 • Met name in de esthetische zone geeft het direct plaatsen van het implantaat met het ondersteunen van het tandvlees en kaakbot het meest voorspelbare en mooiste behandelresultaat.
 • Door het immediaat plaatsen van een implantaat voorkomt u het slinken van de kaak, waardoor uitgebreidere bot-herstellende behandelingen niet nodig zijn en voorkomen kunnen worden.
 • U hoeft slechts een eenmalige chirurgische behandeling te ondergaan. De genezingstijd na de plaatsing van het implantaat is dan ook het kortst; gemiddeld genomen 3 maanden. Bent u benieuwd wat voor voorzieningen er mogelijk zijn als het implantaat immediaat geplaatst is? dat kunt u dat lezen in het blog ‘tijdelijke voorzieningen’.

Behandeltechnieken voor het direct plaatsen van een implantaat

Onze implantologen beschikken over verschillende behandeltechnieken om implantaten direct te kunnen plaatsen:

De Dual-zone techniek

Hierbij wordt een ovale tandwortel verwijderd, er wordt direct een rond implantaat geplaatst en de ruimte tussen het implantaat en de kaak opgevuld met bot materiaal. Op het implantaat wordt een deksel geplaatst om het tandvlees netjes te ondersteunen zodat de vorm van het tandvlees mooi behouden blijft.

De Surgical veneer techniek

Hierbij wordt in principe hetzelfde gedaan als de dual-zone techniek. Alleen als aanvulling wordt de contour en het volume van het tandvlees gecorrigeerd door dit te verdikken.

De socket-shield techniek

Dit is een behandeltechniek waarbij het implantaat direct wordt geplaatst en er een stukje van het worteltje wordt behouden. Hierdoor blijft het volume van het tandvlees en de kaak, ook op de lange termijn 100% behouden. Dit is een innovatieve behandeltechniek die verreweg het mooiste en meest voorspelbare behandelresultaat geven. Implantoloog Martijn Kerver heeft over deze techniek een artikel in het Nederlands vakblad Tandartspraktijk.

Door de diversiteit van behandeltechnieken kunnen we onze patiënten van de beste implantologische zorg voorzien. Tijdens uw consult zullen we toelichten welke techniek het beste voor u van toepassing is. Wenst u hierover geïnformeerd te worden, dan bent u bij Implantologiepraktijk Garderen aan het juiste adres.

Direct plaatsen van een implantaat

Voor- en na foto van een afgebroken voortand. Hierbij is het implantaat direct geplaatst met de socket-shield techniek.

Maak een afspraak

Bent u nieuwsgiering naar de implantologische behandelmogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met de praktijk om uw eerste intake-consult afspraak in te plannen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.