Vervanging van de voortand

Het verlies van één van de tanden in het aangezicht is een levensveranderende gebeurtenis. De missende voortanden zijn zichtbaar en u maakt zich zorgen of het weer fraai hersteld kan worden. Het is de insteek van een behandeling het zo te herstellen zodat het echt onzichtbaar is, ook op de lange termijn.

Een implantaat kan een gunstige oplossing zijn voor de vervanging van een voortand. Bij voorkeur plaatsen we het implantaat meteen op het moment dat de wortel (of een gedeelte van de wortel) wordt verwijderd. Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek!

Geschiedenis van de implantologie

De ontwikkeling van het implantaat is eigenlijk per toeval ontdekt door de Zweedse wetenschapper dr. Brannemark in 1952. Hij vond tijdens zijn onderzoek dat titanium goed wordt verdragen door het lichaam en kan vastgroeien in het kaakbot: ‘osseo-integration’. Pas in 1970 werd het implantaat goedgekeurd door de Zweedse Health Federation. In 1990 is een eerste publicatie geschreven door dr. Lazarra over de immediaat implantologie; het direct plaatsen van het implantaat, op het moment dat de wortel wordt verwijderd.

Reductie van de kaak

Als implantaten een hele lange tijd in de mond functioneren kan er soms een verandering in het bot plaats vinden. In sommige gevallen slinkt de breedte van de kaak en dit kan soms lijden tot een esthetisch minder fraai beeld. Het is moeilijk in te schatten of te voorspellen bij wie zo’n reductie van de kaak na jaren zal optreden, en wat voor esthetische gevolgen dit zou kunnen hebben.

Met de huidige inzichten kunnen we allerlei maatregelen treffen om het slinken van de kaak te voorkomen of te compenseren, zodat een esthetisch resultaat ook op de lange termijn fraai blijft. Eén van de innovatieve technieken om een volumeverlies van de kaak te voorkomen is een stukje van de tand of kies te laten zitten. Dit noemen we ‘partial extraction therapies’.

Socket-shield techniek

De socket-shield techniek is een behandeltechniek waarbij het implantaat direct geplaatst wordt, en waarbij een stukje van de wortel in de mond blijft om zo het volume van kaakbot volledige te behouden, ook op de lange termijn.

Socket-shield techniek

Bij de socket-shield techniek blijft een stukje van de wortel in de mond

De socket-shield is sinds 2011 uitgebreid in de literatuur beschreven. Sinds 2019 wordt deze techniek frequent toegepast door onze implantologen in Implantologiepraktijk Garderen. Implantoloog Martijn Kerver heeft in 2022 een publicatie geschreven voor Tandartspraktijk over deze techniek. Ook zijn onze implantologen betrokken bij het verzorgen van nascholing voor collega’s die deze techniek willen leren. Recent is Martijn Kerver geïnterviewd in een podcast over deze techniek.

Onze resultaten met de socket-shield techniek zijn erg positief en geven echte unieke resultaten die niet van een natuurlijke tand of kies zijn te onderscheiden. Ten tijde van uw consult zullen we op basis van het onderzoek in de mond en het röntgenonderzoek beoordelen of deze techniek voor u toepasbaar is.

Voorbeelden

Onderstaand ziet u voorbeelden van behandelresultaten met de socket-shield techniek. Zoals u ziet is het implantaat met de kroon (of brug) niet van echt te onderscheiden.

Voorbeelden van resultaten met de socket-shield techniek

Voorbeelden van resultaten met de socket-shield techniek

Voorbeelden van resultaten met de socket-shield techniek

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.