De beste tijd voor het eerste consult

Soms kan een tand of kies niet meer behouden blijven en is het verwijderen van de tand of kies de enige optie. Zowel esthetisch als functioneel is een implantaat een goede oplossing voor de ontbrekende tand of kies. Een implantaat is een kunstwortel, of schroef die in de kaak geplaatst kan worden, waar een kroon op kan worden gezet. Maar wanneer komt u langs voor het eerste consult? Om verschillende redenen is het wenselijk om de implantologiepraktijk te bezoeken vóórdat de tand of kies wordt verwijderd. Eén van deze redenen is het resultaat van de implantaatbehandeling. Lees hieronder gedetailleerd over de verschillende redenen.

Meteen plaatsen van het implantaat

In het meest ideale geval kan het mogelijk zijn om het implantaat direct te plaatsen op het moment dat de tand of kies getrokken wordt. Dit gebeurt onder lokale verdoving en u voelt hier niets van. Als er voldoende bot aanwezig is om direct het implantaat te plaatsen verdient dit absoluut de voorkeur. Met deze behandeltechniek is het mogelijk om het kaakbot en tandvlees zo te ondersteunen zodat het eindresultaat overeenkomt met uw eigen tand/kies. Nadat het implantaat goed vastgegroeid is, kan de kroon op het implantaat geplaatst worden en ziet het eruit alsof er niets gebeurd is!

Het meteen plaatsen van het implantaat geeft ook de kortste genezingsperiode zodat u zo snel mogelijk weer een tand of kies in de mond heeft. In sommige gevallen is het zelf mogelijk om ook direct op het implantaat een tijdelijke kroon te plaatsen, zodat u geen moment zonder tand hoeft te lopen.

Of het implantaat direct geplaatst kan worden op het moment dat de tand of kies getrokken wordt, kan ten tijde van het intakegesprek beoordeeld worden. Tijdens het consult wordt er een onderzoek bij u in de mond uitgevoerd en zal er een röntgenfoto gemaakt worden om deze mogelijkheid te beoordelen. Indien het niet mogelijk is om direct het implantaat te plaatsen kunnen we gelukkig op een andere manieren ervoor zorgen voor een mooi eindresultaat.

Onderzoek tijdens het consult

Onderzoek tijdens het consult

Het behouden of herstellen van het kaakbot

Voor het plaatsen van een implantaat is voldoende kaakbot nodig. Als een tand of kies wordt verwijderd of als een tand een langere tijd geleden is verwijderd, dan slinkt het kaakbot. Immers kaakbot dat niet belast wordt door een tand of kies wordt door uw lichaam beschouwd als overbodig en op die plek is de kaak geneigd te ‘resorberen’. Dit betekent dat uw kaakbot slinkt. Hierdoor is er minder kaakbot aanwezig en kan het noodzakelijk zijn om een botvolume te herstellen om het implantaat te kunnen plaatsen. Hiernaast kan het zo zijn dat de kroon minder natuurlijk oogt, doordat het tandvleesniveau op de plek van het implantaat wat lager ligt omdat het tandvlees daar is teruggetrokken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om het kaakbot te herstellen of te behouden direct op het moment dat de tand of kies verwijderd wordt.

Om het slinken van de kaak te voorkomen en het botvolume te behouden zullen we ten tijde van het verwijderen van de tand of kies het kaakbot herstellen. Dit wordt gedaan, direct als de tand of kies verwijderd wordt. Er wordt een vervanger van bot (korrels bot) aangebracht in het gat waar de tand of kies uit komt. Dit is een minimale behandeling om het kaakbot te conserveren en op deze manier kan een uitgebreidere behandeling voor het herstellen van het kaakbot worden voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Na een genezingsperiode van doorgaans drie maanden kan in een tweede behandeling het implantaat geplaatst worden. Nadat het implantaat is genezen of vastgegroeid kan de kroon op het implantaat geplaatst worden en ziet het er weer fraai uit.

Eerste consult vóór het verwijderen van de tand of kies

Onze collega tandartsen verwijzen patiënten vaak voordat de tand of kies wordt verwijderd door naar een implantologiepraktijk. De implantoloog kan dan zorgdragen voor het trekken van de tand of kies en kan één van bovenstaande behandeltechnieken toepassen. Deze behandelingen zijn minimaal invasief. Door de toepassing hiervan kunnen uitgebreidere behandelingen om het kaakbot te herstellen voorkomen worden. Dit resulteert in het mooiste en voorspelbare behandelresultaat. Daarom raden we altijd aan de tand of kies eerst nog te laten zitten, totdat u bij de implantoog bent geweest.

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.