De ruimte tussen implantaten en tandvlees meten

Als je bij de mondhygiënist komt dan zal de mondhygiënist met een pocketmeter de ruimte tussen de tanden of implantaten en tandvlees meten. We kunnen dit handmatig of elektronisch doen. Bij Implantologiepraktijk Garderen doen we bij een eerste meting van een implantaat de pockets met een gekalibreerde meting doen. Bij deze meting hanteren we een constante druk en worden de pockets nauwkeurig in kaart gebracht. Dit noemen we de 0-meting.

Voorbeeld van een pocketmeter

Voorbeeld van een pocketmeter

In dit artikel

In dit artikel bespreken we pockets (de ruimte tussen implantaten en tandvlees), hoe deze gemeten wordt en wat een gezonde pocketdiepte is. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Wanneer is een pocket gezond?

Een pocket tot en met 3mm wordt bij natuurlijke tanden en implantaten gezien als gezond. Bij een implantaat kan het zijn dat je iets dieper meet omdat de aanhechting anders is, we missen hier namelijk de vezelaanhechting en het implantaat staat dus anders vast in de kaak. Bij een implantaat is een pocket 4-5mm dan ook niet ongebruikelijk.

Gevolgen van diepere pockets

Door een slechte mondhygiëne kunnen er diepere pockets ontstaan, omdat de bacteriën uit de plaque zich gaan nestelen onder de rand van het tandvlees. De bacteriën veroorzaken hier een ontsteking. Dit noemen we gingivitis bij een tand en peri-mucositis bij een implantaat. Gelukkig is dit nog goed te behandelen.

De plaque en tandsteen die in een pocket zitten kun u moeilijk zelf verwijderen en dit zal dus gedaan moeten worden door een mondhygiënist in de praktijk. Als dit in een vroeg stadium gebeurt dan zal de ontsteking niet uitbreiden en wordt het tandvlees weer gezond en verdwijnt de verdiepte pocket.

Wat gebeurt er bij geen tijdige behandeling?

Worden plaque en tandsteen niet op tijd verwijderd, dan kan de ontsteking naar de dieper gelegen delen gaan en ook het bot aantasten. Je ziet dan ook een toename van de pocketdiepte. Als er sprake is van een ontsteking waarbij ook botafbraak is dan spreken we van parodontitis bij een tand of peri-implantitis bij een implantaat. Bij parodontitis of peri-implantitis kan het zijn dat de mondhygiënist u zal doorsturen naar een parodontoloog of implantoloog om verdere schade te beperken.

Het belang van het reinigen van implantaten

Om alles nog even kort samen te vatten is het dus belangrijk om uw tanden en implantaten gezond te houden door goed te reinigen en hiermee te voorkomen dat er plaque onder het tandvlees gaat zitten en een diepere pocket kan veroorzaken die door u zelf niet te reinigen is.

Houd uw implantaten schoon om peri-implantitis te voorkomen

Houd uw implantaten schoon om peri-implantitis te voorkomen

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Velden met zijn vereist

Beveiligingsvraag

Captcha-afbeelding

Implantologie-assistent

Nikita Kluiter

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 24 september 2024

    Pockets meten

    “Als ik bij de mondhygiënist kom, dan meet ze mijn pockets. Wat zijn pockets en wat meet de mondhygiënist precies?”. Wij leggen het u graag uit!

  • 05 september 2024

    Wat kosten twee implantaten met een driedelige brug?

    Wat kosten twee implantaten met een driedelige brug in 2024? Wij geven u een helder overzicht van hoe deze kosten zijn opgebouwd.

  • 22 augustus 2024

    Bezoekt u de mondhygiënist nog na de nulmeting?

    Is een vervolgbezoek aan de mondhygiënist nodig na de nulmeting? Ontdek het belang van regelmatige controles en reiniging voor een gezond implantaat.

  • 15 augustus 2024

    Cervicale wortelresorptie

    Cervicale wortelresorptie: oorzaken, symptomen en behandelingsopties uitgelegd. Bescherm uw gebit tegen deze complexe tandheelkundige aandoening.