Ruimte tussen implantaten en tandvlees

Als je bij de mondhygiënist komt dan zal zij met een pocketmeter de ruimte tussen de tanden of implantaten en tandvlees meten. We kunnen dit handmatig of elektronisch doen. Bij Implantologiepraktijk Garderen zullen we bij een eerste meting van een implantaat de pockets met een gekalibreerde meting doen. Bij deze meting hanteren we een constante druk en worden de pockets mooi in kaart gebracht we noemen dit de 0-meting.

Voorbeeld van een pocketmeter

Voorbeeld van een pocketmeter

Wanneer is een pocket gezond?

Een pocket tot en met 3mm wordt bij natuurlijke tanden en implantaten gezien als gezond. Bij een implantaat kan het zijn dat je iets dieper meet omdat de aanhechting ander is, we missen hier namelijk de vezelaanhechting en het implantaat staat dus ander vast in de kaak. Bij een implantaat is een pocket 4-5mm dan ook niet ongebruikelijk.

Diepere pockets

Door een slechte mondhygiëne kunnen er diepere pockets ontstaan, omdat de bacteriën uit de plaque zich gaan nestelen onder de rand van het tandvlees. De bacteriën veroorzaken hier een ontsteking. Dit noemen we gingivitis bij een tand en peri-mucositis bij een implantaat. Gelukkig is dit nog goed te behandelen.

De plaque en tandsteen die in een pocket zitten kun u moeilijk zelf verwijderen en dit zal dus gedaan moeten worden door een mondhygiënist in de praktijk. Als dit in een vroeg stadium gebeurd dan zal de ontsteking niet uitbreiden en wordt het tandvlees weer gezond en verdwijnt de verdiepte pocket.

Wat gebeurt er bij geen tijdige behandeling?

Worden plaque en tandsteen niet op tijd verwijderd, dan kan de ontsteking naar de dieper gelegen delen gaan en ook het bot aantasten. Je ziet dan ook een toename van de pocketdiepte. Als er sprake is van een ontsteking waarbij ook botafbraak is dan spreken we van parodontitis bij een tand of peri-implantitis bij een implantaat. Bij parodontitis of peri-implantitis kan het zijn dat de mondhygiënist u zal doorsturen naar een parodontoloog of implantoloog om verdere schade te beperken.

Reinig uw implantaten!

Om alles nog even kort samen te vatten is het dus belangrijk om uw tanden en implantaten gezond te houden door goed te reinigen en hiermee te voorkomen dat er plaque onder het tandvlees gaat zitten en een diepere pocket kan veroorzaken die door u zelf niet te reinigen is.

Houd uw implantaten schoon om peri-implantitis te voorkomen

Houd uw implantaten schoon om peri-implantitis te voorkomen

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.