De ruimte tussen implantaten en tandvlees meten
Als je bij de mondhygiënist komt dan zal de mondhygiënist met een pocketmeter de ruimte tussen de tanden of implantaten en tandvlees meten. We kunnen dit handmatig of elektronisch doen. Bij Implantologiepraktijk Garderen doen we bij een eerste meting van een implantaat de pockets met een gekalibreerde meting doen. Bij deze meting hanteren we een constante druk en worden de pockets nauwkeurig in kaart gebracht. Dit noemen we de 0-meting.
In dit artikel
In dit artikel bespreken we pockets (de ruimte tussen implantaten en tandvlees), hoe deze gemeten wordt en wat een gezonde pocketdiepte is. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:
Wanneer is een pocket gezond?
Een pocket tot en met 3mm wordt bij natuurlijke tanden en implantaten gezien als gezond. Bij een implantaat kan het zijn dat je iets dieper meet omdat de aanhechting anders is, we missen hier namelijk de vezelaanhechting en het implantaat staat dus anders vast in de kaak. Bij een implantaat is een pocket 4-5mm dan ook niet ongebruikelijk.
Gevolgen van diepere pockets
Door een slechte mondhygiëne kunnen er diepere pockets ontstaan, omdat de bacteriën uit de plaque zich gaan nestelen onder de rand van het tandvlees. De bacteriën veroorzaken hier een ontsteking. Dit noemen we gingivitis bij een tand en peri-mucositis bij een implantaat. Gelukkig is dit nog goed te behandelen.
De plaque en tandsteen die in een pocket zitten kun u moeilijk zelf verwijderen en dit zal dus gedaan moeten worden door een mondhygiënist in de praktijk. Als dit in een vroeg stadium gebeurt dan zal de ontsteking niet uitbreiden en wordt het tandvlees weer gezond en verdwijnt de verdiepte pocket.
Wat gebeurt er bij geen tijdige behandeling?
Worden plaque en tandsteen niet op tijd verwijderd, dan kan de ontsteking naar de dieper gelegen delen gaan en ook het bot aantasten. Je ziet dan ook een toename van de pocketdiepte. Als er sprake is van een ontsteking waarbij ook botafbraak is dan spreken we van parodontitis bij een tand of peri-implantitis bij een implantaat. Bij parodontitis of peri-implantitis kan het zijn dat de mondhygiënist u zal doorsturen naar een parodontoloog of implantoloog om verdere schade te beperken.
Het belang van het reinigen van implantaten
Om alles nog even kort samen te vatten is het dus belangrijk om uw tanden en implantaten gezond te houden door goed te reinigen en hiermee te voorkomen dat er plaque onder het tandvlees gaat zitten en een diepere pocket kan veroorzaken die door u zelf niet te reinigen is.
Maak een afspraak
Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!