Controle en nazorgfase na het implanteren
Indien u bij ons in Implantologiepraktijk Garderen bent geïmplanteerd, dan kan er nadat het implantaat genezen is, een kroon een brug of een klikprothese op het implantaat of de implantaten geplaatst worden. Dit doet uw eigen tandarts die u heeft verwezen, of, op verwijzing, kan de Implantologiepraktijk Garderen hier zorg voor dragen.
Na het afronden van de restauratieve fase komt u in een controle- en nazorgfase. Het is van essentieel belang dat u de implantaten met regelmaat laat controleren en professioneel laat reinigen. Door een goede nazorg hebben implantaten een goede prognose op de lange termijn en kunt u langdurig genieten van uw nieuwe tanden en kiezen. Doen er zich onverhoopt toch problemen voor, dan kunnen we dit ten tijde van de controle vroegtijdig diagnosticeren en behandelen. Overigens stellen steeds meer verzekering het verplicht dat u er een goede nazorg op laat uitvoeren, om voor vergoeding van implantaten in aanmerking te komen.
Niet alleen uw implantaat wordt dan gecontroleerd maar ook de constructie die erop zit en het tandvlees wat er omheen ligt (wordt gedeclareerd onder de code c002). Wanneer u niet ieder jaar op controle komt, kan dat gevolgen hebben voor de aanspraak op eventueel herimplanteren bij verlies van 1 of meerdere implantaten.
Nulmeting na plaatsing van de kroon, brug of prothese
Als de kroon, de brug of prothese is vervaardigd, dan is het belangrijk dat er na ongeveer 8 weken een 0-meting wordt uitgevoerd. Voor deze controle kunt u bij onze mondhygiënist komen. Er wordt met verschillende testen gekeken of het tandvlees en kaakbot rondom het implantaat er gezond uitziet.
Als eerste zullen we een Implant Pocket Pooltest uitvoeren om te kijken of het implantaat ontstekingsvrij in de kaak zit. Er wordt een paperpoint geplaatst tussen uw tandvlees en implantaat en deze zuigt wat speeksel op wat we testen op een bepaald enzym wat betrokken is bij weefselafbraak. De test wordt aan de stoel gedaan en de uitslag weten we met 10 minuten, het voordeel is dat we gelijk met de patiënt een plan van aanpak kunnen maken mocht de waarde verhoogd zijn en niet hoeven te wachten op een uitslag die naar een laboratorium wordt gestuurd. Deze test wordt gedeclareerd onder de code m32.
Daarnaast zullen er een zestal metingen rondom elk implantaat worden gedaan, dit noemen we een 0-meting. We kijken rondom het implantaat hoe diep we onder het tandvlees kunnen komen. Wij doen deze meting elektronisch, het voordeel hiervan is dat we bij iedere meting dezelfde druk gebruiken en de meting mooi in kaart kunnen brengen. Doordat de druk gekalibreerd is kunnen we deze meting in de toekomst vergelijken met andere metingen. Deze meting wordt gedeclareerd onder de code c014.
De mondhygiëne-instructie en professionele reiniging
Na de Implant Pocket Pooltest en nulmeting hebben we een goed beeld van uw implantaat/implantaten en gaat de mondhygiënist met u kijken hoe u de implantaten het beste kunt reinigen. Ze geeft advies over het poetsen en kijkt met u naar de hulpmiddelen die u het beste kunt gebruiken om tussen de implantaten te reinigen, zoals bijvoorbeeld ragers. U krijgt een advies op maat mee. Deze verrichting kan in rekening gebracht worden onder code m01.
Als laatste zullen wij de biofilm rondom het implantaat verstoren: De biofilm is het eerste laagje dat zich vormt en waar bacteriën makkelijk op kunnen hechten. Het reinigen doen wij met een speciaal apparaat dat met een hoge lucht- en waterdruk Erythritolpoeder langs de implantaat-rand spuit, dit is een poeder met een hele fijne korrel, zodat het geen beschadiging aan uw implantaat kan aanbrengen. Dit apparaat is specifiek voor de reiniging van implantaten. Deze behandeling is pijnvrij, ook zonder verdoving. Deze verrichting kan in rekening gebracht worden onder code m03.
Verdere controles
Na de 0-meting, met de uitslag van de Implant Pocket Pooltest, kunnen we de verdere nazorg met u doornemen en afstemmen op de behandelbehoefte die er voor u is. Is er sprake van een laag risicoprofiel en ziet alles er perfect uit, dan is het advies na een half jaar of een jaar weer voor een nazorg langs te komen. Is er een hoger risicoprofiel dan zien we u graag eerder. Ook is het zeker van belang om de nazorg goed af te stemmen met uw hoofdbehandelaar of tandarts die u heeft verwezen. Is het implantaat na 1 jaar stabiel, dan kan wellicht in overleg de verdere nazorg bij uw eigen tandarts plaats vinden.
We proberen het nazorgplan zo goed mogelijk af te stemmen op de situatie in de mond en de wensen van een patiënt. Bij iedere bezoek kijken we of het nazorgplan nog aansluit bij de situatie in de mond of dat we de nazorgfase moeten aanpassen.