Mondhygiëne na een implantaatbehandeling

Een patiënt bij Implantologiepraktijk Garderen komt meestal een aantal keren per jaar bij de mondhygiënist, tenzij de nazorg wordt overgenomen door de verwijzend tandarts. Hierbij worden de eenvoudige reinigingen gedaan door de preventie assistente en de patiënten die extra nazorg nodig hebben worden behandeld door de mondhygiënist.

Bacteriën die een tandvleesontsteking veroorzaken kunnen ook het weefsel rondom een implantaat infecteren en daar een ontsteking en botverlies veroorzaken, extra nazorg is daarom geen overbodige luxe. Door regelmatig in de stoel bij de mondhygiënist te zitten kan zij de situatie in de mond goed bekijken en beoordelen en daar de behandeling op afstemmen.

Wat wordt er tijdens een bezoek bij de mondhygiënist gedaan?

Tijdens het bezoek bij de mondhygiënist worden de onderstaande 6 stappen doorlopen:

  1. Controle van medisch dossier
  2. Controle van tandvleesconditie
  3. Plaquecontrole
  4. Instructie voor betere mondhygiëne
  5. Gebitsreiniging
  6. Verwijdering van tandsteen

1. Controle van medisch dossier

De mondhygiënist vraagt naar verandering in uw gezondheid en past deze eventueel aan in uw medisch dossier. Het is belangrijk om het medisch dossier up-to-date te houden, omdat bepaalde medicijnen of ziekten invloed op uw conditie of behandeling in de mond kunnen hebben.

2. Controle van tandvleesconditie

De mondhygiënist noteert door middel van een score de conditie van uw tandvlees, we noemen dit de PPS score. Hierbij wordt de diepte van de tandvleespockets gemeten met een pocketsonde, zoals in de onderstaande video wordt getoond. Met de PPS score kan de mondhygiënist in een oogopslag zien in welke categorie u valt wat betreft de conditie van uw tandvlees en daar de behandeling op aanpassen.

3. Plaquecontrole

Aan het begin van de behandeling zal de mondhygiënist in veel gevallen het gebit kleuren om aan te kunnen tonen waar de plaque zit en dit samen met u te bekijken.

Gebit kleuren om plaque te kunnen aantonen

Bij de gebitscontrole wordt het gebit gekleurd om plaque te kunnen aantonen
Bron: ems-dental.com

4. Instructie voor betere mondhygiëne

Na het kleuren wordt er weer een instructie gegeven. Meestal is dit het opnieuw bekijken van het gebruik van de tandenborstel. Het advies is in de meeste gevallen om elektrisch te poetsen met een ronde borstelkop. Ook bekijkt de mondhygiënist met u de hulpmiddelen die het beste gebruikt kunnen worden voor tussen de tanden en implantaten.

5. Gebitsreiniging

Na het geven van de instructie gaat de mondhygiënist het gebit reinigen met de Airflow. Dit is een apparaat met hoge druk en water waar een fijne poeder aan is toegevoegd. Hiermee kunnen we de biofilm verstoren (het eerste laagje wat zich op een tand vormt en gevoelig is voor plaque-aanhechting) en de plaatsen die gekleurd zijn weer reinigen.

Reiniging van het gebit met de Airflow

De Airflow wordt gebruikt voor de reiniging van het gebit
Bron: ems-dental.com

Doordat de poeder heel fijn van structuur is voorkom je beschadiging aan het glazuur, implantaat, kroon of brugwerk. Dit proces wordt in de video hieronder getoond. Na de gebitsreiniging is het gebit weer helemaal plaquevrij!

6. Verwijdering van tandsteen

Als laatste loopt de mondhygiënist alles met instrumenten na om te kijken op welke plaatsen er nog tandsteen zit en verwijdert dit. Het verwijderen van tandsteen kan met een handinstrument worden gedaan of met een Piezon instrument van de Airflow Master. Dit is een apparaat wat kleine trillingen geeft en daardoor het tandsteen verwijdert.

De reiniging volgens deze methode noemen we Guided Biofilm Therapy en is in de meeste gevallen pijnloos.

Tandsteen verwijderen met een Piezon instrument

Tandsteen verwijderen met een Piezon instrument
Bron: ems-dental.com

Na de behandeling

Na de behandeling gaat de mondhygiënist met u kijken aan de hand van de laatste gegevens wanneer er een vervolgafspraak gepland moet worden. Daarnaast krijgt u de hulpmiddelen die zijn gebruikt voor de instructie mee, met een kaartje waar ze gekocht of besteld kunnen worden.

Voor de vervolgafspraak kijkt de mondhygiënist naar de risicoanalyse en wensen van de patiënt. De vervolgafspraak wordt vervolgens gelijk ingepland. Afhankelijk van de situatie in de mond wordt er meestal een afspraak gepland na 3 of 6 maanden. Hierdoor blijft het gebit van de patiënt goed onder controle en verkleinen we het risico op tandvleesontstekingen en botverlies.

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

  • Topkwaliteit mondzorg
  • Persoonlijke aanpak
  • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Velden met zijn vereist

Beveiligingsvraag

Captcha-afbeelding

Implantologie-assistent

Nikita Kluiter

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 28 november 2024

    Een complete gids over botopbouw voor implantaten

    Botopbouw voor implantaten zorgt voor een stevige kaakbasis. Ontdek alles over technieken, herstel, kosten en geschiktheid in deze complete gids.

  • 29 oktober 2024

    Tandimplantaat na ongeval of trauma

    Een tandimplantaat biedt een duurzame oplossing voor tandverlies door trauma, met voordelen voor functie en esthetiek van uw gebit.

  • 17 oktober 2024

    Impact van implantaten op spraak

    Tandheelkundige implantaten kunnen de spraak verbeteren door stabiliteit, comfort en een natuurlijke klankproductie te bieden.

  • 24 september 2024

    Pockets meten

    “Als ik bij de mondhygiënist kom, dan meet ze mijn pockets. Wat zijn pockets en wat meet de mondhygiënist precies?”. Wij leggen het u graag uit!