Wanneer werd er voor het eerst een tandenborstel gebruikt?

Als jonge mondhygiënist werd ik in 1994 gevraagd in het programma “koffietijd” iets te vertellen over de oude tandheelkunde. Daar valt natuurlijk veel over te vertellen maar een belangrijk aspect is de tandenborstel daar begon het allemaal mee. In deze blog neem ik u mee naar de oorsprong hiervan.

Tandenpoetsen in de oudheid

De geschiedenis van de tandenborstel gaat terug tot zo’n 5000 jaar geleden. De Egyptenaren reinigden hun tanden met stokjes van dennenhout waarop ze zachte vezels bevestigden. In China werden tandenborstels van varkensharen gebruikt. Ook de oude Grieken en Romeinen poetsten hun tanden met een soort stokje vaak werd er ook boombast of houtskool gebruikt.

De moderne tandenborstel

In Europa werd de tandenborstel zoals we die nu kennen pas in de 17e eeuw ontwikkeld. Het handvat werd gemaakt van beenderen of hout en de haren kwamen van het haar van een paard, wild zwijn of dassen. In de 19e eeuw werden de eerste tandenborstels van nylon gemaakt, waarmee de oude materialen werden vervangen en het poetsen hygiënischer werd. In 1850 werd voor het poetsen ook de eerste moderne tandpasta van zeep en kalk ontwikkeld door een Amerikaan.

Vele soorten

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten tandenborstels op de markt, zoals handtandenborstels, elektrische tandenborstels en tandenborstels met sonische technologie. Handtandenborstels heb je met harde, medium en zachte haren. Ook heb je verschillende maten en vormen van de borstelkop.

Elektrische tandenborstels zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld en werden in de jaren zestig voor het eerst op de markt gebracht. Sindsdien zijn er verschillende modellen uitgebracht en zijn deze soort tandenborstels erg populair.

Geschiedenis van de tandenborstel

Goede mondhygiëne

In de huidige tijd is er veel aandacht voor de gezondheid van de mond. Een goede mondhygiëne is daarbij van groot belang en tandenpoetsen is daarom een van de belangrijkste aspecten van het verzorgen en gezond houden van onze tanden, kiezen en implantaten en het weefsel daarom heen. Door de ontwikkeling van steeds betere tandenborstels en technieken wordt het steeds gemakkelijker om onze tanden en implantaten schoon en gezond te houden.

Maak een afspraak

De mondhygiënist kan u precies vertellen welke tandenborstel en hulpmiddelen het beste zijn om uw tanden en implantaten te reinigen. Heeft u vragen over het schoonhouden van uw implantaten? Neem dan contact op met Implantologiepraktijk Garderen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.