Hoeveel tanden of kiezen mist u?

Aan de hand van de hoeveelheid missende tanden of kiezen kunnen wij bepalen hoeveel implantaten u nodig heeft.

In dit artikel

Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over de mogelijkheden per hoeveelheid missende tanden of kiezen:

Mist u één tand of kies?

De meest simpele vorm is wanneer iemand één tand of één kies mist, dan is er uiteraard maar 1 implantaat nodig.

Mist u twee tanden en/of kiezen naast elkaar?

In sommige gevallen dan volstaat het om maar één implantaat te plaatsen en kan hierop een tweedelige brug geplaatst worden, waarbij 1 tand of kies zweeft. Of dit ook daadwerkelijk mogelijk is zonder dat er breuk optreedt is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Locatie van de missende elementen in de tandboog en hoe deze functioneel belast worden.
 • Ruimte tussen de buurelementen; indien deze erg groot is dan kunt u zich voorstellen dat de hevelwerking te groot wordt en dat het verstandig is om twee implantaten te plaatsen. Indien deze erg klein dan is het juist wenselijk om maar een implantaat te plaatsen zodat de implantaten niet te dichtbij elkaar geplaatst worden. Dan wordt het erg lastig om beide implantaten goed te reinigen.
 • Hoeveelheid bot dat anatomisch aanwezig is; naast de standaard vuistregels kan hier van afgeweken worden indien er uitzonderingen in de huidige anatomie aanwezig zijn.

Mist u drie tanden en/of kiezen naast elkaar?

In dit geval volstaat het vaak om twee implantaten te plaatsen en hier een driedelige constructie op te bouwen.

Mist u de gehele tandboog?

In dit scenario zijn er verschillende type constructies met elk zijn eigen voor- en nadelen.

De meest voorkomende is een gebit in de onderkaak wat gemakkelijk los komt; dan zijn er een 2 tot 4 implantaten nodig om ervoor te zorgen dat het gebit minder makkelijk los komt. In de bovenkaak zijn er doorgaans 4 tot 6 implantaten nodig. De keuze hierin wordt gemaakt door:

 • De vorm van de tandboog
 • De huidige anatomische volume van het bot en tandvlees
 • De prothetische ruimte; dit houdt in; is er voldoende ruimte aanwezig om de klikconstructie én gebit te vervaardigen.

In sommige gevallen is er te weinig ruimte aanwezig voor een klikconstructie én gebit, in dit geval kan er alleen een vaste geschroefde constructie vervaardigd worden. Afhankelijk hoe groot de constructie is zullen eventueel meer implantaten geplaatst moeten worden. Het is erg comfortabel voor de patiënt, echter is het grootste nadeel bij dit type constructie de reinigbaarheid; iets wat uitermate belangrijk is voor een succes op de lange termijn.

Op al deze soorten constructies is het erg belangrijk om de nazorg bij de mondhygiëniste goed te volgen en zo te blijven genieten van de nieuwe tanden en kiezen.

Maak een afspraak

Zoals u merkt is implantologie wat dat betreft zeer individueel bepaald en is het niet enkel een kookboek waarbij het recept voor iedereen werkt. Benieuwd naar wat de mogelijkheden voor u zijn? Kom langs en laat u zich informeren. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.