Klikconstructie

Een klikprothese maakt gebruik van een klikconstructie, waardoor de klikprothese meer houvast heeft dan een normale bovenprothese. Deze klikconstructie wordt gemaakt op implantaten. Dit zijn kunstwortels die in het kaakbot vastgroeien.

In dit artikel

In dit artikel wordt het klikgebit (klikprothese) in de bovenkaak uitvoerig besproken. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Intakegesprek

Om te beoordelen of een klikprothese voor u een goede behandeloptie is zullen we eerst een intake met u inplannen. Ten tijde van een intake wordt er een uitgebreid onderzoek verricht bij u in de mond, er wordt een röntgenoverzichtsfoto gemaakt (een orthopantogram) en indien nodig wordt er ook een driedimensionale röntgenfoto gemaakt (een Cone-Beam CT).

Maken van een röntgenoverzichtsfoto (orthopantogram)

Maken van een röntgenoverzichtsfoto (orthopantogram)

Tevens zullen we lichtfoto’s maken met een normale fotocamera van het klinisch beeld bij u in de mond. Met deze informatie kunnen wij beoordelen hoe uw behandelplan eruit zal komen te zien en kunnen we dit aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Voldoende botvolume

Voor een stabiele afsteuning van een prothese in de bovenkaak zijn er 4 of 6 implantaten nodig. Implantaten zijn kunstwortels die vastgroeien in het kaakbot. Om de implantaten te kunnen plaatsen moet er voldoende volume van bot aanwezig zijn om de implantaten te ondersteunen. In een bovenkaak komt het vaak voor dat er niet voldoende bot aanwezig is en het volume van bot moet worden hersteld om implantaten te kunnen plaatsen. Bij de kaakchirurg zijn dit vaak ingrijpende behandelingen waarbij er bot bij uzelf wordt weggehaald uit de heup/bekken of de kaakhoek in de onderkaak. Dit zijn ingrijpende behandelingen met de nodige nabezwaren en vaak niet nodig.

Gebruik van botsubstituut

Een goed behandelalternatief dat wij veel toepassen is het gebruik van een botsubstituut. Dit ‘donor-bot’ wordt niet bij u weggehaald maar is wel afkomstig van mensen. Het bot is volledig schoon gemaakt en ontdaan van alle levende cellen en prionen. Het is dus geen ‘transplantaat’, maar levenloos materiaal dat qua bouwstenen wel identiek is aan jou eigen bot. Hierdoor zijn de genezingseigenschappen erg gunstig en zijn uitgebreide behandelingen om bot bij uzelf te oogsten niet nodig.

Plaatsen van implantaten en botsubstituut

Indien er bot aangebracht moet worden doen we dit bij voorkeur tegelijk met het plaatsen van de implantaten zodat alles in 1 chirurgische fase kan plaats vinden. In sommige gevallen is er dermate weinig bot aanwezig dat we eerst het volume van kaakbot moeten herstellen alvorens we de implantaten kunnen plaatsen. Dit zal dan plaats vinden in twee chirurgische fases met een genezingsperiode ertussen van een aantal maanden.

Genezingsperiode

Na het plaatsen van de implantaten is er eerst een genezingsperiode nodig om de implantaten vast te laten groeien. Deze periode duurt meestal ± 3 maanden.

Na de chirurgische behandeling

Huidige prothese passend maken

Direct na de chirurgische behandeling zullen we uw huidige prothese passend maken. Zo hoeft u geen dag zonder prothese te lopen. De prothese zal in de eerste twee weken van de genezingsperiode wel wat losser zitten. 2 weken na de behandeling halen we de hechtingen eruit en kunnen we de prothese aanpassen zodat hij beter aanligt op de kaak.

Vrijleggen van implantaten

Na een totale genezingsperiode van 3 maanden kunnen we de implantaten vrijleggen. Vaak laten we de implantaten genezen onder het tandvlees en zullen we dopjes op de implantaten plaatsen zodat de implantaten zichtbaar en toegankelijk zijn in de mond. Vervolgens kan de klikprothese gemaakt worden met de klikconstructie. In de bovenkaak gaat er vrijwel altijd de voorkeur uit naar een stegconstructie. dit is een staafje waarop de prothese vastgeklikt kan worden.

Voorbeeld van een stegconstructie

Voorbeeld van een stegconstructie

Wordt een klikgebit in de bovenkaak vergoed door de zorgverzekeraar?

Regels voor vergoeding

Een klikprothese kan worden vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Een zorgverzekeraar hanteert hier wel regels voor. In de loop der jaren zijn zorgverzekeraars kritischer geworden in het vergoeden van implantaten. De zorgverzekeraar stelt als norm dat u al langer tandeloos bent. Tevens moet er sprake zijn van een ‘ernstig geslonken kaak’ waarbij het aantoonbaar is dat een normale volledige prothese niet naar tevredenheid kan functioneren.

Eigen risico

Na uw intake zullen wij een aanvraag voor vergoeding vanuit de basisverzekering indienen bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar instemt wordt het plaatsen van de implantaten volledig vergoed. U moet wel rekening houden met de wettelijke eigen risico à 385 euro in 2022. Als u al zorg geconsumeerd heeft in het kalenderjaar dan heeft u reeds uw eigen risico voldaan.

Klein gedeelte meebetalen

Helaas laat de zorgverzekeraar u ook een stukje meebetalen in de kosten. Voor het vervaardigen van de prothese op de implantaten hanteert de zorgverzekeraar een ‘eigen bijdrage’. Dit bedrag varieert van 8% tot 17% van de kosten voor de gebitsporthese en is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. De exacte hoogte van uw eigen bijdrage kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Maak een afspraak

Wilt u laten beoordelen of een klikprothese een oplossing voor u kan zijn? Maak dan een consult-afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen, zodat we de behandelmogelijkheden voor u kunnen onderzoeken. Een klikprothese voor de bovenkaak kan vaak gecombineerd worden met de kliprothese voor de onderkaak. Klik op de onderstaande afspraak en maak een afspraak!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.