Wanneer is een klikgebit een goede oplossing voor u?

Als u alle tanden en kiezen mist heeft u een volledige prothese; een kunstgebit dat op de kaak aanligt en met een vacuüm-werking houvast heeft op uw kaak. Hoe groter het oppervlak van de prothese hoe meer houvast de prothese heeft. Vaak wordt een kunstgebit in de bovenkaak goed verdragen en als comfortabel ervaren.

In de onderkaak is het oppervlak aanzienlijk kleiner en komt het vaak voor dat een kunstgebit niet lekker zit. Zeker naarmate de kaak in de loop der tijd meer geslonken is. De prothese zit los of komt los met praten. U kunt er niet lekker mee eten of u wordt er misselijk van dat de prothese in de mond danst. Dan kan een klikgebit op implantaten een goede uitkomst voor u bieden.

In dit artikel

Een klikgebit geeft meer houvast en draagcomfort dan een kunstgebit. In dit artikel bespreken we de onderstaande onderwerpen omtrent het vervaardigen van een klikgebit, de bijbehorende kosten en het onderhoud van het klikgebit:

Hoe ziet de behandeling eruit?

Om een kunstgebit in de onderkaak houvast te bieden kunnen er 2 en soms 4 implantaten in de onderkaak geplaatst worden. Dit is een kleine ‘chirurgische ingreep’ die onder lokale verdoving plaats vindt. U voelt er niets van en als voorzorgsmaatregel zullen we met medicatie de mogelijke nabezwaren ondervangen. Direct na de behandeling zullen we de prothese passend maken zodat u deze direct na de behandeling kunt dragen. De prothese zit na de behandeling niet direct vast. De implantaten moeten eerst een periode van +/- 2 maanden genezen voordat ze belast kunnen worden.

Twee soorten klikconstructies

Na 2 maanden controleren we de genezing van de implantaten en kan de klikprothese gemaakt worden. Er zijn verschillende klikconstructies mogelijk en welke optie voor u het beste is zullen we samen met de prothetist van het laboratorium of uw prothetist beoordelen.

Drukknoppen (locators)

Er is een mogelijkheid om drukknoppen of locators te vervaardigen. Het voordeel van hiervan is dat ze relatief weinig ruimte nodig hebben tussen de kaak en de opstelling van de tanden in de gebitsprothese. Een nadeel is dat de knoppen wel kunnen slijten en om een aantal jaar vervangen moeten worden. Een voordeel is dat ze goed en gemakkelijk schoon te houden zijn.

Voorbeeld van locators

Voorbeeld van drukknoppen (locators)

Staaf (stegconstructie)

Een andere mogelijkheid is om een staaf (stegconstructie) te laten vervaardigen. Hierbij wordt een horizontaal staafje geplaatst tussen de twee implantaten. Deze constructie heeft vaak meer ruimte nodig tussen de kaak en de tanden van de gebitsprothese. Deze constructie is ook wat lastiger schoon te houden, met name onder de staaf.

Voorbeeld van een stegconstructie

Voorbeeld van een staaf (stegconstructie)

Wordt een klikgebit in de onderkaak vergoed door de zorgverzekeraar?

Vaak wordt een klikprothese vergoed door de zorgverzekeraar vanuit uw basisverzekering. Een zorgverzekeraar hanteert hier wel wat regels voor. Vaak wil een zorgverzekeraar dat er eerst een definitieve prothese is gemaakt na de immediaat/noodprothese. Ook hanteert de verzekeraar dat de kaak ‘ernstig gesonken’ moet zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding van de implantaten.

Er zijn ook veel zorgverzekeraars waarmee we een contract hebben afgesloten en we machtigingsvrij kunnen werken, mits de indicatie zuiver is. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar zullen we dit wellicht moeten aanvragen bij uw verzekeraar om dit vergoed te krijgen voor u.

Eigen bijdrage

Helaas laat de zorgverzekeraar u ook een stukje meebetalen in de kosten. De implantaten kunnen volledig vergoed worden door de zorgverzekeraar. Voor het vervaardigen van de prothese op de implantaten hanteert de zorgverzekeraar een ‘eigen bijdrage’. Dit bedrag varieert van 8% tot 17% van de kosten voor de gebitsprothese. De exacte hoogte van de eigen bijdrage varieert per zorgverzekeraar. De hoogte van uw eigen bijdrage kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Eigen risico

Zoals wellicht bekend hanteert uw zorgverzekeraar ook een eigen risico in de basisverzekering. In 2022 is dat 385 euro. Als u al zorg geconsumeerd heeft in het kalenderjaar dan heeft u reeds uw eigen risico voldaan.

Nazorg

Nadat de klikprothese is vervaardigd zien we u graag terug voor nazorg. We zullen bekijken of het tandvlees en bot rondom de implantaten gezond is en gezond blijft. Ook zullen we het met enige regelmaat rondom de implantaten reinigen voor u. We adviseren u met regelmaat voor controle te komen zodat u lang kunt genieten van uw klikgebit.

Onderhoud van het klikgebit

Als u implantaten heeft voor een klikprothese is het noodzaak dat u dit dagelijks onderhoudt. Net als uw eigen dentitie adviseren we u de implantaten tweemaal per dag te poetsen nadat u het kunstgebit uit heeft gedaan. Indien u een stegconstructie heeft is het ook noodzaak om onder de staaf met een ragertje, klein borsteltje, schoon te maken. Tevens adviseren wij u ‘s nachts de prothese uit te doen. Zo kan het tandvlees tot rust komen onder de gebitsprothese.

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

  • Topkwaliteit mondzorg
  • Persoonlijke aanpak
  • NVOI-gecertificeerde implantologen

Wilt u laten beoordelen of een klikprothese een oplossing voor u kan zijn? Maak dan een afspraak voor een consult bij Implantologiepraktijk Garderen zodat we de behandelmogelijkheden voor u kunnen onderzoeken. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Velden met zijn vereist

Beveiligingsvraag

Captcha-afbeelding

Implantologie-assistent

Nikita Kluiter

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 28 november 2024

    Een complete gids over botopbouw voor implantaten

    Botopbouw voor implantaten zorgt voor een stevige kaakbasis. Ontdek alles over technieken, herstel, kosten en geschiktheid in deze complete gids.

  • 29 oktober 2024

    Tandimplantaat na ongeval of trauma

    Een tandimplantaat biedt een duurzame oplossing voor tandverlies door trauma, met voordelen voor functie en esthetiek van uw gebit.

  • 17 oktober 2024

    Impact van implantaten op spraak

    Tandheelkundige implantaten kunnen de spraak verbeteren door stabiliteit, comfort en een natuurlijke klankproductie te bieden.

  • 24 september 2024

    Pockets meten

    “Als ik bij de mondhygiënist kom, dan meet ze mijn pockets. Wat zijn pockets en wat meet de mondhygiënist precies?”. Wij leggen het u graag uit!