“Help, ik krijg een implantaat!”

Volgens onderzoek komt fobie voor de tandarts hoger te staan dan een fobie voor een spin of slang. 73 procent van de Nederlandse samenleving heeft wel eens te maken gehad met een nare ervaring bij een tandheelkundige behandeling. Naar schatting hebben zo een 500.000 tot 800.000 mensen in Nederland last van een extreme fobie voor de tandarts en bezoeken daarom de tandarts niet. Tijd om daar verandering in te brengen!

Doet de implantologische behandeling pijn?

Elke implantologische behandeling moet goed te verdoven zijn! Of het gaat om het verwijderen van een kies, een uitgebreide botopbouw, het plaatsen van een implantaat of een tandvleesoperatie. Bij Implantologiepraktijk Garderen gebruiken we speciale technieken om goed te verdoven en willen ook niet starten voordat dit uitvoerig getest is. Wij doen millimeterwerk wat alleen goed uit te voeren is onder een adequate verdoving.

Had ik al verteld dat wij met een speciaal op maat gemaakte loepbril werken dat ons zicht aanzienlijk vergroot? Des te meer reden voor ons dat het goed verdoofd moet zijn en u de implantologische behandeling pijnloos ondergaat.

Doet het pijn na de implantologische behandeling?

Dat varieert ten aanzien van de uitgebreidheid van de behandeling. Desalniettemin hebben wij een strak protocol om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Dit zal met u doorgenomen worden tijdens het intake consult en tevens zal er direct na de behandeling het protocol persoonlijk met u besproken worden om het zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken. Dit betreft vaak een combinatie van medicatie en adviezen ten aanzien van voeding, hygiëne en leefstijl. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat er geen enkel nabezwaar optreedt!

Hoe denk ik er persoonlijk over?

Angst is absoluut niets om u voor te schamen. Maak het bespreekbaar; er bestaan een tal van handvaten om hier rekening mee te houden. Middels diverse cursussen en ervaring kunnen wij hier goed mee om gaan. Wat vaak onderschat wordt is de sociale anamnese. Achter iedere mond schuilt een mens. Ieder mens is anders en de impact van een behandeling kan individueel verschillen.

De enige ervaring die ik zelf heb is dat mijn verstandskiezen op een gecompliceerde manier verwijderd moesten worden, wat ik ook als spannend heb ervaren. Dankzij de goede begeleiding en medeleven van mijn behandelaar ontdekte ik dat het goed te overzien is. Hierdoor weet ik dat het zeer behandelaarsafhankelijk is of angst een leidende rol neemt met tandheelkundige behandelingen.

De impact van de schooltandarts van de oude stempel is nog steeds voelbaar in de huidige patiëntenpopulatie. Het is een samenwerking van zowel de implantoloog, implantologie-assistente als de patiënt om de implantologische behandeling tot een bevredigend eindresultaat te laten komen. Hierbij bekijken wij zowel het tandheelkundige als het menselijke aspect. Wij behandelen mensen zoals wij zelf behandeld zouden willen worden. Mijn grootste uitdaging is dat iedereen hier met een lach vertrekt en ook graag weer terug komt!

Rudy van Minnen

Rudy van Minnen is implantoloog bij Implantologiepraktijk Garderen

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

 • 15 februari 2022

  Ervaring van mw. Veenendaal

  Ik ben super blij met mijn 'nieuwe tanden', en uiterst tevreden over de behandeling door de vakmensen bij Implantologiepraktijk Garderen!

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 21 september 2023

  Regelmatig reinigen van implantaten

  Het regelmatig reinigen van uw implantaten door een mondhygiënist is van cruciaal belang voor lange termijn succes en duurzaamheid van uw implantaten.

 • 08 september 2023

  Socket-shield techniek

  Een innovatieve techniek voor het direct plaatsen van een implantaat is de socket-shield techniek. In dit blogartikel lichten we de deze techniek toe.

 • 10 augustus 2023

  Mondhygiënist en preventieassistent

  Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventieassistent, en wie werkt er bij Implantologiepraktijk Garderen? We verduidelijken het graag!

 • 27 juli 2023

  Volledige gebitsrenovatie

  Bij Implantologiepraktijk Garderen krijgen we vaak vragen over behandelingen voor een nieuw gebit. In dit blogartikel delen we diverse behandelopties.