Een oplossing voor mensen die al hun tanden en kiezen missen

Een kunstgebit, ook wel bekend als een gebitsprothese of volledige prothese, is een oplossing voor mensen die al hun tanden en kiezen missen. Het kan een uitkomst bieden voor mensen die kampen met omvangrijke gebitsproblemen en hun zelfvertrouwen willen terugwinnen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een kunstgebit?

In dit artikel

In dit artikel lees je meer over de behandelmogelijkheden van een kunstgebit en de mogelijke voor- en nadelen. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Waarom kiezen voor een gebitsprothese?

Een kunstgebit kan om verschillende redenen een goede oplossing bieden. Een kunstgebit kan een goede uitkomst bieden als de eigen tanden en kiezen uitbehandeld zijn door bijvoorbeeld:

  • Veelvuldige gaatjes
  • Afbreken van tanden en kiezen
  • Tandvleesontstekingen waardoor tanden en kiezen los zijn komen te staan

Als het eigen gebit is verwaarloosd kun je met een volledige prothese weer stralend lachen en voel je je zekerder in sociale situaties. Daarnaast verbetert een kunstgebit ook de kauwfunctie, waardoor je weer makkelijker kunt eten en genieten van je favoriete gerechten. Een gebitsprothese kan ook bijdragen aan een betere spraak, omdat de tanden en kiezen essentieel zijn voor het vormen van bepaalde klanken.

Mogelijke nadelen van een volledige prothese

Hoewel een kunstgebit veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen te noemen:

1. Wennen

Het kan even duren voordat je gewend bent aan het dragen van een gebitsprothese. In het begin kan het oncomfortabel aanvoelen en kan het eten en praten wat lastiger gaan.

2. Onderhoud

Een kunstgebit vereist regelmatig onderhoud. Je moet het dagelijks reinigen en het 's nachts in een speciale vloeistof bewaren om bacteriën en verkleuring tegen te gaan.

3. Pasvorm

De pasvorm van een volledige prothese kan in de loop van de tijd veranderen, omdat de kaak slinkt na het trekken van tanden. Regelmatige controles zijn nodig om de pasvorm te optimaliseren. Met enige regelmaat zal een prothese ook vervangen moeten worden, omdat de beethoogte in de loop der jaren slinkt.

Alternatieven voor een kunstgebit

Als je twijfelt over een kunstgebit, zijn er ook andere opties om je gebit te herstellen. Implantaten zijn een steeds populairder behandelalternatief. Hierbij worden titanium schroeven in de kaak geplaatst, waarop kronen of een prothese bevestigd kunnen worden. Dit biedt een vaste oplossing die vaak als natuurlijker ervaren wordt. Ook is het mogelijk om een kunstgebit meer houvast te geven door op de implantaten een klikprothese te bevestigen.

Kosten van een gebitsprothese

De kosten van een kunstgebit of gebitsprothese worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen bijdrage. Een klikprothese wordt ook vaak vergoed vanuit een basisverzekering. Hiervoor zal wel een aanvraag moeten worden ingediend bij uw zorgverzekeraar. In deze blogs (klikprothese onderkaak en klikprothese bovenkaak) kunt u meer lezen over de behandelmogelijkheden van een klikprothese.

Laat je adviseren door een ervaren specialist

Bij Implantologiepraktijk Garderen werken ervaren tandarts-implantologen en prothetisten die u kunnen helpen met uw gebitsproblemen. Implantologiepraktijk Garderen heeft alle expertise in huis om al je vragen te beantwoorden en je te adviseren over de behandelmogelijkheden. Het kiezen voor een kunstgebit of een andere gebitsoplossing is een persoonlijke beslissing waar u goed over wilt nadenken. We kijken samen naar uw specifieke situatie en wensen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken. We helpen u graag op weg naar een stralende lach waar u zich zelfverzekerd bij voelt!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.