Maatregelen voor een optimale genezing

Tijdens uw eerste consult worden uitvoerig alle behandelmogelijkheden met u besproken. Ook vertellen we u uitgebreid wat u kunt verwachten van een behandeling. Onze behandelingen worden altijd volledig pijnloos uitgevoerd onder lokale verdoving.

In dit artikel

Om ervoor te zorgen dat u ook na de behandeling zo min mogelijk klachten ervaart en voor een optimale genezing nemen wij een reeks maatregelen. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifieke maatregel:

 1. Pijnstillers
 2. Antibiotica
 3. Spoelmiddel
 4. Perio-aid gel

1. Pijnstillers

Paracetamol

Na een behandeling werkt de verdoving in de meeste gevallen nog ongeveer 2 uur. Voordat de verdoving uitwerkt, adviseren we u alvast een spiegel op te bouwen van pijnstillers zodat de napijn ondervangen wordt. Binnen een uur na de behandeling kunt u daarom het beste twee Paracetamol van 500 mg innemen. Na 4 uur neemt u er weer twee en 4 uur daarna weer twee.

Dit adviseren we op dag van de behandeling te doen en de twee daaropvolgende dagen. Daarna laten we aan u over of u doorgaat met het innemen van zes Paracetamol per dag met drie momenten van inname (twee per keer). Vaak is de napijn hiermee goed te ondervangen.

Brufen Bruis

Als uw behandeling uitgebreider is, dan kunnen we in overleg aanvullende pijnmedicatie voorschrijven. Veelal schrijven we dan Brufen Bruis voor van 600 mg als aanvulling op de Paracetamol. Deze medicatie kunt u maximaal drie keer op een dag innemen en wisselt u af met de inname van Paracetamol. Dit doet u als volgt:

 • Eerst neemt u twee Paracetamol in
 • Na twee uur neemt u één Brufen
 • Twee uur daarna neemt u weer twee Paracetamol
 • Vervolgens neemt u na twee uur weer één Brufen

Voor beide medicijnen heeft u maximaal 3 momenten van inname op een dag.

Terughoudendheid bij het voorschrijven van Brufen Bruis

Bij het voorschrijven van Brufen Bruis hanteren we enige terughoudendheid omdat dit medicijn onder de NSAID’s valt. Dit zijn medicijnen die als bijwerking een bloed verdunnend effect kunnen hebben. Dit verdient niet de voorkeur na een behandeling. Ook kunnen NSAID’s bijwerkingen geven voor de maag en darmen. Neem dit middel dus nooit op een nuchtere maag, en neem bij klachten direct contact op met ons of uw huisarts.

Vanzelfsprekend zullen we de pijnmedicatie-adviezen goed met u doornemen en ook afstemmen op uw algemene gezondheid en eventuele andere medicatie die u heeft.

Traumeel (arnica) tablet

Optioneel schrijven we een Traumeel (arnica) tablet voor. Dit is een homeopathisch medicijn en is optioneel; u staat volledig vrij dit advies te volgen. Het betreft een smelt-tablet die de postoperatieve zwelling onderdrukt. Het wordt veel gebruikt in de sportgeneeskunde en de ervaringen van onze patiënten zijn positief.

2. Antibiotica

Om een zo goed mogelijke genezing te stimuleren en de slagingskans van de behandeling te verhogen kan er besloten worden om u een antibiotica voor te schrijven. In verband met resistentievorming (ongevoeligheid voor antibiotica) wordt dit per behandeling beoordeeld.

Het kan voorkomen dat u een eenmalige dosering van antibiotica voorgeschreven krijgt om één uur voor de behandeling in te nemen. Een andere mogelijkheid is dat u een antibioticakuur voorgeschreven krijgt, waarmee u één dag voor de implantologische behandeling begint. Op deze manier valt de behandeling en de genezing onder een paraplu van antibiotica.

3. Spoelmiddel

Na een implantologische behandeling kan worden geadviseerd om de wondregio in de mond te ontzien met uw mondhygiëne. De rest van het gebit kunt u poetsen zoals u gewend bent. Om ervoor te zorgen dat de wondregio toch schoon blijft, schrijven wij u een Perio-aid spoelmiddel voor. Dit spoelmiddel is een 0,12% chloorhexidine en werkt antibacterieel.

We adviseren u de eerste twee dagen na de behandeling heel mild te spoelen met zoutoplossing (lauw water en een theelepel tafelzout). Vanaf dag drie na de behandeling adviseren we u om tweemaal per dag voor 30 seconden te spoelen met Perio-aid spoelmiddel. Dit spoelmiddel kan tijdelijk, ten tijde van gebruik, de volgende bijwerkingen geven:

 • Smaakverandering
 • Smaakverlies
 • Donkere aanslag op de tong

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard en gaan weg zodra u stopt met het spoelmiddel. Daarom adviseren we u het medicijn niet langer dan twee weken gebruiken.

Perio-aid antibacterieel spoelmiddel

Perio-aid antibacterieel spoelmiddel

4. Perio-aid gel

Wanneer er niet-oplosbare hechtingen zijn geplaatst, worden deze hechtingen na ± twee weken voor u verwijderd. Als er tijdens de implantologische behandeling direct een dopje op het implantaat is geplaatst, dan adviseren we u nadat de hechtingen zijn verwijderd te stoppen met het spoelmiddel en het dopje op het implantaat heel voorzichtig te poetsen met een hand-tandenborstel en de Perio-aid gel. Deze gel werkt antibacterieel en hiermee kunt u het gebied rondom het implantaat goed schoonhouden gedurende de genezingsperiode.

Meestal een kleine ingreep met weinig klachten

Vaak betreft een implantologische beahandeling een kleine ingreep die weinig klachten geeft. Bij Implantologiepraktijk Garderen nemen we graag deze reeks van maatregelen zodat we eventuele klachten van een implantologische behandeling goed ondervangen. De ervaringen van onze patiënten is dat het achteraf altijd meevalt en vrijwel geen napijn wordt ervaren. Meestal wordt het tegen de behandeling opkijken, als het meest belastend ervaren.

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.