Wat is een mondspoelmiddel?

Een mondspoelmiddel is een spoelmiddel wat hoofdzakelijk bestaat uit water, smaak en kleurstoffen, soms wordt er alcohol of een therapeutische stof aan toegevoegd. Vaak worden de spoelmiddelen onderverdeeld in categorieën zoals:

 • Spoelmiddel tegen gaatjes (zoals b.v. Elmex-anti cariës)
 • Spoelmiddel tegen tandplak
 • Spoelmiddel voor gezond tandvlees (zoals b.v. Vitis gezond tandvlees)
 • Spoelmiddel tegen een slechte adem (Halita)

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het mondspoelmiddel geen vervanger is van het reinigen met een tandenborstel en interdentale hulpmiddelen. De bacteriën in uw mond leven in een biofilm en deze is met spoelen moeilijk te verwijderen. Het goed poetsen en interdentaal reinigen blijft dus altijd noodzakelijk.

In dit artikel

In dit artikel wordt mondspoelmiddel verder uitgelicht. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Spoelmiddelen met actief zuurstof

Ook onder de tandvleesrand zal het spoelmiddel nauwelijks komen, uitzondering hierop zijn de spoelmiddelen met actief zuurstof. Slechte bacteriën leven graag in een milieu met weinig zuurstof dus net onder de tandvleesrand en tussen de tanden. Een zuurstofmolecuul kan wel doordringen tot deze moeilijke plaatsen. Voorbeelden van spoelmiddelen met actieve zuurstof zijn bijvoorbeeld BlueM en O7 Active.

Spoelmiddelen met waterstofperoxide

Soms wordt er in de praktijk ook een mondspoelmiddel met waterstofperoxide voorgeschreven. Dit spoelmiddel heeft een ontsmettende en reinigende werking en worden vaak gebruikt na het trekken van een tand of kies om een infectie te voorkomen. Gebruik dit altijd in overleg met uw behandelaar.

Spoelmiddelen met chloorhexidine (bij implantaten)

Bij Implantologiepraktijk Garderen wordt er na een extractie of implanteren vaak een spoelmiddel voorgeschreven met chloorhexidine. Corsodijl en Perio-aid zijn hiervan voorbeelden. Hieronder ga ik iets dieper in op dit spoelmiddel omdat wij dit in de praktijk vaak voorschrijven.

Antibacteriële werking

Chloorhexidine bestrijd bacteriën en maakt hun celwand kapot waardoor ze afsterven. Het staat bekend als een van de weinige spoelmiddelen binnen de mondzorg die daadwerkelijk antibacterieel werkt en daardoor een ontsteking voorkomt.

Gebruik van spoelmiddelen met chloorhexidine

Een bijwerking van de chloorhexidine is dat het je smaak kan veranderen en verkleuring geeft aan je tanden en kiezen en tong. Het advies is dan ook om dit meestal niet langer te gebruiken dan 2 weken. Chloorhexidine is er in 2 percentages:

 1. Chloorhexidine 0,12 % voor kort gebruik, dit is meestal 2 weken
 2. Chloorhexidine 0,05% wordt voor langdurig gebruik voorgeschreven en wordt vaak toegepast als iemand mechanisch niet in staat is om goed te poetsen

Vraag altijd een advies aan uw behandelaar over welk spoelmiddel het meest geschikt is voor u!

Verschillende soorten mondspoelmiddelen

Verschillende soorten mondspoelmiddelen

Maak een afspraak

Wilt u ook een implantaat en wenst u geïnformeerd te worden over de behandelmogelijkheden en kosten voor uw specifieke zorgplan van een implantaat behandeling? Dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Velden met zijn vereist

Beveiligingsvraag

Captcha-afbeelding

Implantologie-assistent

Nikita Kluiter

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 11 juli 2024

  Voordelen en nadelen van een brug op implantaten

  Graag verkennen we de voordelen en nadelen van een brug op implantaten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw tandheelkundige zorg.

 • 04 juli 2024

  Een volledig vaste brug: FP1

  Een volledig vaste brug (FP1) is een geavanceerde tandheelkundige oplossing die uw glimlach en levenskwaliteit kan transformeren. Dit is de ultieme oplossing voor uw gebit.

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.