Behandelingen voor een nieuw gebit

In onze praktijk krijgen we met regelmaat vragen over behandelingen voor een volledig nieuw gebit. Als er veel wortelkanaalbehandelingen zijn geweest, kronen en bruggen op de eigen tanden en kiezen zijn geplaatst, en deze verloren gaan, dan kan het hele gebit in gevaar komen. Er zijn veel behandelmogelijkheden en we willen in dit blogartikel een aantal behandelmogelijkheden met u delen.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we enkele behandelmogelijkheden voor een volledige gebitsrenovatie. Lees meer over de beschikbare opties voor uw situatie. Klik op één van de onderstaande behandelmogelijkheden voor meer informatie:

Vaste brug op 6 of 8 implantaten

Vaste kronen en bruggen op implantaten zijn zeer comfortabel. We kunnen deze constructies gebruiken voor een hele bovenkaak of onderkaak. Ze zijn echter kostbaar.

Plaatsing van implantaten

Als het botvolume het toelaat, plaatsen we implantaten direct na het verwijderen van tanden en kiezen. Zo behouden we kaakbot en tandvlees zoveel mogelijk. De brugconstructie sluit naadloos aan op het tandvlees voor een natuurlijk uiterlijk.

Materiaalkeuze

Vaste kroon en brugwerk op implantaten wordt gemaakt van zirkonium of metaal met opgebakken porselein, vergelijkbaar met kronen op eigen tanden. We kunnen één geheel maken met 6 of 8 implantaten of gesegmenteerde bruggen op implantaten. Meer informatie over een brugconstructie op implantaten kunt u vinden in een vorig blogartikel.

Praktijkvoorbeeld

In het onderstaande voorbeeld is:

  • Een solitaire kroon geplaatst bij een voortand;
  • Een brugconstructie geplaatst op één implantaat bij de hoektand, met een zwevende kroon ter vervanging van de snijtand;
  • Een driedelige brugconstructie geplaatst op twee implantaten ter vervanging van de kiezen.

Foto's voor de behandeling

Praktijkvoorbeeld van een vaste brug op 6 implantaten

Praktijkvoorbeeld van een vaste brug op 6 implantaten

Foto's voor de behandeling.

Foto na de behandeling

Praktijkvoorbeeld van een vaste brug op 6 implantaten

Foto's na de behandeling, met meerdere brug-constructies en een kroon op implantaten.

Vaste wrap-around brug op 6 implantaten

Een wrap-around brug is een solide constructie die stevig wordt bevestigd op 6 implantaten. Het wordt gebruikt om een volledige boven- of onderkaak te vervangen. In tegenstelling tot een reguliere brug op implantaten, is het materiaal van een wrap-around brug kunsthars in plaats van porselein op een metalen onderstructuur. Dit geeft de constructie voldoende stevigheid.

Een belangrijk onderscheid met een klikprothese is dat de wrap-around brug vastgeschroefd zit in de mond en niet uitneembaar is. Dit betekent dat een groter gedeelte van het verhemelte vrij blijft, waardoor het comfortabeler aanvoelt. Het uitneembare karakter van een klikprothese kan soms als minder comfortabel worden ervaren door patiënten.

Bij het overwegen van een wrap-around brug moet er rekening worden gehouden met een aantal factoren:

  • Ruimte
    Er moet voldoende ruimte zijn voor het kunsthars om stevigheid te bieden
  • Lipvulling
    Sommige patiënten hebben lipvulling in hun prothese, wat bij een wrap-around brug niet mogelijk is.
  • Reiniging
    Het dagelijks reinigen van de wrap-around brug en de nazorg vereisen meer discipline dan bij een klikprothese.
  • Onderhoud en reparaties
    Vanwege kauwkrachten kan het kunsthars slijten, waardoor periodiek onderhoud en reparaties nodig zijn. Dit houdt in dat de brug moet worden gedemonteerd voor reparatie. Al met al is een vaste wrap-around brug een duurzame oplossing voor patiënten die een volledige boven- of onderkaak willen vervangen en een natuurlijker gevoel in de mond wensen. Uw tandarts kan u helpen bij het maken van de juiste keuze die het beste past bij uw specifieke situatie.

Praktijkvoorbeeld

In dit voorbeeld is een vaste verschroefde wrap-around brug gemaakt in de bovenkaak op 6 implantaten. De schroefgaten zijn hierbij nog niet afgesloten. Het roze kunsthars ligt tegen het tandvlees aan.

Praktijkvoorbeeld van een vaste wrap-around brug op 6 implantaten

Praktijkvoorbeeld van een vaste wrap-around brug op 6 implantaten

Praktijkvoorbeeld van een vaste wrap-around brug op 6 implantaten.

Een klikprothese op 4 of 6 implantaten

Een klikprothese is een uitneembare gebitsprothese van kunststof die in de mond wordt bevestigd met een klik-constructie. Hierbij worden 4 of 6 implantaten in de mond geplaatst, waarop een steg wordt vastgeschroefd. De prothese kan vervolgens op deze steg worden vastgeklikt.

Het voordeel van een klikprothese is dat deze veel beter vastzit dan een conventionele prothese en een goede houvast heeft. Ook kan het verhemelte gedeeltelijk vrij blijven, in tegenstelling tot een gewone volledige prothese, die het volledige verhemelte bedekt.

Bij het kiezen van een klikprothese moet er rekening worden gehouden met de volgende punten:

  • Ruimte
    Er moet voldoende ruimte zijn tussen de prothese en het tandvlees van de kaak voor de klik-constructie, meestal meer dan bij een wrap-around constructie.
  • Lipvulling
    Lipvulling kan worden toegepast als een patiënt dit nodig heeft, vergelijkbaar met een reguliere volledige prothese.
  • Reiniging
    De klikprothese kan gemakkelijk worden verwijderd voor reiniging van de steg en de implantaten.
  • Onderhoud en reparaties
    De kunststof tanden en kiezen van de klikprothese kunnen slijten, dus deze moet periodiek worden vervangen. Meestal gaat een klikprothese ongeveer 6 jaar mee.

Vergoeding van uw zorgverzekering

Op indicatie kan een klikprothese worden vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar beoordeelt dan of dit noodzakelijk is. Voor meer informatie over de vergoeding van uw zorgverzekeraar voor een klikprothese, verwijzen we u naar dit blogartikel.

Voorbeeld van een klikprothese

De onderstaande foto’s tonen de esthetiek en functionaliteit van een klikprothese, waardoor u de mogelijkheden beter kunt begrijpen.

Voorbeeld van een klikprothese

Voorbeeld van een klikprothese

Voorbeeld van een klikprothese

Voorbeeld van een klikprothese.

Voorbeeld van een klikprothese

De klikprothese wordt bevestigd met een klik-constructie.

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.