Ontstoken tandvlees kan leiden tot aandoeningen

De mond is de enige locatie waarbij er een directe relatie is tussen bacteriën uit de buitenwereld en de bloedbaan. Als u ontstoken tandvlees heeft, dan bloedt uw tandvlees makkelijk. Daar waar het tandvlees bloedt kunnen bacteriën direct in het bloedbaan terecht komen, een zogenoemde porte d'entrée. Deze bacteriën kunnen allerlei aandoeningen veroorzaken.

Hart- en vaatziekten

Zo kunnen deze bacteriën hart- en vaatziekten opwekken. Bijvoorbeeld door stolselvorming in de bloedvaten en slagaders, waardoor het risico op een beroerte vergroot wordt.

Alvleesklierkanker

Tevens is er een relatie van ontstoken tandvlees (parodontitis) met gastro-intestinale kanker en alvleesklierkanker. Het blijkt dat de bacteriën die met tandvleesontsteking gerelateerd zijn (de P. Gingivalis en A. Actinomycetemcomitans) vaker gevonden worden bij patiënten met alvleesklierkanker. Patiënten die de P. Gingivalis hebben 59% meer risico op alvleesklierkanker dan patiënten zonder deze bacterie!

Diabetes type 2

Er is ook een bewezen wisselwerking van parodontitis met diabetes type 2. Zo merken we op dat de suikerwaarde moeilijker te stabiliseren is met ontstoken tandvlees, maar ook dat het ontstoken tandvlees moeilijker te behandelen is met een slecht ingestelde suikerwaarde. Vandaar dat diabetes type II multidisciplinair behandeld moet worden.

Longontsteking

Een ontstoken mond met aanwezigheid van veel bacteriën kan ook leiden tot een longontsteking. De bacteriën uit de mond kunnen ingeademd worden waardoor ze voor ontsteking van de luchtwegen kunnen zorgen. Het is bekend dat patiënten met een slechte mondhygiëne een grotere risico hebben op het krijgen van luchtwegaandoeningen en dat het progressiever verloopt.

Alzheimer

Er bestaat ook een relatie tussen Alzheimer en ontstoken tandvlees. Uit onderzoek blijkt dat er bacteriën in de hersenen van patiënten met Alzheimer aanwezig zijn die verband houden met tandvleesaandoeningen. Tevens wordt ook vermoed dat het behouden van de tanden dementie tegengaat. De hersenen kunnen getraind worden door te kauwen. Het werkgeheugen wordt hier mee gestimuleerd wat de doorbloeding van de hersenen verbeterd. Een gezond getrainde doorbloeding van de hersenen kan een herseninfarct voorkomen. Hoe meer tanden in de mond aanwezig zijn, hoe meer prikkels er doorgestuurd worden naar de hersenen.

Vruchtbaarheidsproblematiek

Parodontitis heeft een relatie met vruchtbaarheidsproblematiek. Onbehandelde tandvleesziekten zijn gecorreleerd aan vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht. Vandaar dat het extra belangrijk is om de mond tijdens de zwangerschap gezond te houden.

Verminderde kwaliteit van leven

Een onderdeel waar minder vaak over gesproken wordt, is de relatie van mentale gezondheid en een gezond gebit. Vaak is een ongezonde mond een bron van schaamte, omdat het esthetisch niet fraai is of omdat er een specifieke geur vanaf komt. Vaak merken wij op dat bij behandelingen bij voortanden een emotionelere lading achter ligt dan bij de behandelingen van de kiezen. Het kwaliteit van leven en de mondgezondheid zijn dan ook met elkaar gerelateerd.

Wat kunnen wij voor u doen om de mondgezondheid te bevorderen?

Bij het intakegesprek screenen wij in eerste instantie de algehele mondgezondheid voordat wij specifiek naar de hulpvraag kijken wegens alle redenen die hierboven genoemd zijn. Indien de mond ongezond blijkt dan kunnen wij samen met u een plan opstellen om de mond gezond te krijgen. Zeker ten aanzien van onbehandelde parodontitis; dit zou een directe kruisbesmetting naar het geplaatste implantaat kunnen geven. Indien er implantaten geplaatst zijn dan kunnen wij ook de nazorg aanbieden om ontstekingen te voorkomen. Want zoals met heel veel dingen in het leven: voorkomen is veel beter dan genezen.

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

 • Topkwaliteit mondzorg
 • Persoonlijke aanpak
 • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

 • 20 november 2023

  Ervaring van anonieme patiënt

  Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

 • 30 mei 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

 • 07 maart 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

 • 27 februari 2023

  Ervaring van Zorgkaart Nederland

  De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

 • 07 maart 2022

  Ervaring van mw. Schuiten-Albers

  Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

 • 13 juni 2024

  Tandheelkundige implantaten en voeding

  Tandheelkundige implantaten kunnen niet alleen uw glimlach, maar ook uw dieet en algehele gezondheid kunnen verbeteren.

 • 28 mei 2024

  Tandsteen bij implantaten

  Ontdek meer over het ontstaan van tandsteen, de impact ervan op implantaten en methoden voor effectieve preventie en verwijdering.

 • 21 mei 2024

  Een volledig vaste brug op implantaten

  Een volledig vaste brug op implantaten biedt een duurzame, esthetische oplossing voor tandverlies, verbetert mondgezondheid en geeft zelfvertrouwen.

 • 02 mei 2024

  Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

  Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.