Geen paniek, in de meeste gevallen valt het mee

Allereerst geen paniek. Plan een afspraak in bij Implantologiepraktijk Garderen en we zullen onderzoeken wat er bij u aan de hand is. Vaak valt het mee en is een constructie goed te behouden. Dit hangt natuurlijk wel af wat er precies aan de hand is.

In dit artikel

In dit artikel duiken we dieper in op wat u moet doen wanneer uw implantaat los zit. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een solide vervanging voor een ontbrekende tand of kies. Een implantaat is een soort titanium schroef die in uw kaakbot wordt geplaatst en daarmee samengroeit. Dit samengroeien van het implantaat met het kaakbot wordt 'osseo-integratie' genoemd. Dit proces heeft tijd nodig en duurt ongeveer 3 maanden. De succespercentages van dit genezingsproces zijn in een bovenkaak gemiddeld genomen 96-97 procent en in een onderkaak 97-98%. Waarom het verschil? Het bot in de onderkaak is iets steviger.

Als een implantaat is vastgegroeid kan het worden voorzien van een kroon, een brug of een klikprothese. Over het algemeen is een implantologische voorziening een duurzame oplossing. Vanuit de literatuur blijkt dat de gemiddelde overlevingspercentages na 10 tot 15 jaar tussen 90 en 95% liggen. De kans dat uw implantaat los komt te zitten is dus relatief klein. Vaak zijn er andere componenten die los zitten, en gelukkig zijn deze vaak relatief eenvoudig te herstellen.

Uit welke componenten bestaat een implantaatkroon?

Een implantaat-kroon bestaat uit een aantal componenten. Allereerst het implantaat, de kunstwortel, die in het kaakbot is vastgegroeid. Op het implantaat wordt een abutment vastgeschroefd. Het abutment is een verbindingsstuk dat het implantaat koppelt aan de kroon, die op het implantaat komt. Het abutment wordt in het implantaat vastgeschroefd.

Tot slot komt de kroon op het implantaat. De kroon wordt vastgemaakt op het implantaat, vaak door een speciale tandheelkundige lijm (cement). Dit kan worden gedaan door de tandarts in de mond, of door het laboratorium die de kroon heeft gemaakt.

Voorbeeld van een abutment en een implantaatkroon

Op deze foto’s zie je een implantaatkroon (links) en een abutment (rechts).

Heeft u een losse implantaatkroon?

Er zijn twee manieren om de kroon op het implantaat te plaatsen: door het vast te lijmen of door het vast te schroeven. Als een implantaatkroon wordt vastgelijmd (gecementeerd) wordt dat vaak gedaan met een semi-definitief cement zodat de kroon voor de tandarts demonteerbaar is, indien er een eventuele aanvullende nazorg moet worden verleend. Het is gunstig dat de kroon eraf kan, indien dat noodzakelijk is, maar door het gebruik van een semi-definitief cement kan de kroon per abuis loskomen. Gelukkig is dit eenvoudig te herstellen door de kroon weer opnieuw te cementeren.

Een implantaatkroon kan ook vastgeschroefd worden geplaatst. Dan zit er een klein schroefgat in de kroon en kan door de kroon heen de fixatieschroef van het abutment worden aangedraaid zodat de implantaatkroon vast komt te zitten. De kroon is dan al met een definitief cement gefixeerd op het abutment en het abutment+kroon worden dan in één stuk geplaatst.

Heeft u een los abutment?

De meest frequente component die los kan komen is de connectie van abutment in het implantaat. Het abutment zit gefixeerd met een fixatie-schroef. Door de kauwkrachten die op de implantaatkroon komen kan de fixatie-schroef soms losse gaan zitten. Op het moment dat er speling ontstaat in de abutment-connectie in het implantaat is het van belang om de fixatie-schroef opnieuw te laten fixeren. Dit kan relatief eenvoudig bij een vastgeschroefde kroon: het schroefgat wordt toegankelijk gemaakt, de schroef wordt weer aangedraaid met een momentsleutel en het schroefgat wordt weer afgesloten. Bij een vastgelijmde kroon moet eerst voorzichtig de kroon losgehaald worden voordat het schroefgat van het abutment toegankelijk is.

Het onbehandeld laten van een losse implantaatkroon kan risico’s geven. De kroon kan verder los komen te zitten. Ook kan er schade optreden aan de fixatie-schroef of op het abutment doordat er speling is en slijtage optreedt. Het is verstandig bij mobiliteit de tandarts of implantoloog te bezoeken die de kroon heeft geplaatst.

Voorbeeld van een vastgeschroefde implantaatkroon

Op deze foto’s zie je een voorbeeld van een vastgeschroefde implantaatkroon.

Heeft u een los implantaat?

Tot slot kan het voorkomen dat niet de kroon of het abutment los zit, maar het implantaat zelf. Uiteraard is dat een vervelende complicatie omdat de constructie daarmee dan verloren is. Als het implantaat niet meer vastzit in het kaakbot moet deze worden verwijderd. Vaak is er een goede mogelijkheid om een nieuw implantaat te plaatsen, maar dit betekent wel dat een herbehandeling nodig is.

De oorzaak van het loskomen van een implantaat kan bijvoorbeeld botverlies zijn rondom het implantaat door een ontstekingsreactie. Gelukkig komt dit relatief weinig voor. In 10 tot 15 jaar na de plaatsing van het implantaat is de kans op verlies tussen de 5 en 10 %.

Heb je vragen of jouw implantaat-constructie of twijfel je of het nog wel goed vastzit? Het is van groot belang om een goed nazorg te laten verlenen en de implantaten met regelmaat te laten controleren.

Maak een afspraak

Heb je vragen of jouw implantaat-constructie of twijfel je of het nog wel goed vastzit? Het is van groot belang om een goed nazorg te laten verlenen en de implantaten met regelmaat te laten controleren.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.