Het belang van tanden en kiezen trekken voor een succesvolle implantologische behandeling

Een gezond en stralend gebit draagt niet alleen bij aan onze esthetiek, maar ook aan onze algehele gezondheid. Soms kan het echter nodig zijn om een tand of kies te laten trekken, vooral als onderdeel van een implantologische behandeling.

In dit artikel

In dit artikel bekijken we waarom het trekken van tanden en kiezen een belangrijke stap kan zijn voor het succes van een implantologische ingreep. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen::

De basis van implantologie

Implantologie is een geavanceerde tak van de tandheelkunde die zich richt op het vervangen van ontbrekende tanden door middel van tandheelkundige implantaten. Een tandheelkundig implantaat is een kunstmatige tandwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en dient als stevige basis voor een kroon, brug of prothese. Om ervoor te zorgen dat het implantaat goed integreert met het bot, is een gezonde kaakomgeving van essentieel belang.

Wie trekt de tanden of kiezen; tandarts, kaakchirurg of implantoloog?

Indien er een tand of kies getrokken moet worden en op deze locatie er een wens is om in de toekomst een implantaat te plaatsen, dan heeft het de voorkeur dat de implantoloog dit voorbereid, maar waarom?

Botbehoud

Als er een tand of kies getrokken wordt dan ontstaat er slinking van de kaak. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is er soms een indicatie om direct botmateriaal toe te voegen tijdens het verwijderen van de tand of kies. In enkele gevallen kan er zelfs een gedeelte van de wortel behouden worden zodat deze slinking niet optreedt.

Garantie tot succesvol verwijderen van de ontsteking

Het kritisch verwijderen van de ontsteking direct na de extractie is een van de belangrijkste onderdelen als er op deze locatie geïmplanteerd wordt. Een restontsteking kan een complicerende factor zijn tijdens van het plaatsen van het implantaat.

Tandvleesbehoud

Ook het volume en kwaliteit van tandvlees wordt verminderd na het trekken van een tand of kies. Tijdens van het trekken kan aanvullend materiaal zoals een membraan, of stuk tandvlees getransplanteerd worden om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

Mogelijkheid tot het meteen plaatsen van het implantaat

Het prettigst is als direct na het trekken van een tand of kies, het implantaat meteen in dezelfde zitting geplaatst kan worden. Op deze manier wordt het aantal chirurgische behandelingen beperkt en daarmee tijd en kosten bespaard.

Moeten alle tanden en kiezen eruit voor een klikgebit?

Indien u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, dan is het een vereiste dat de tanden en kiezen in deze kaak al verwijderd zijn.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Doorgaans moeten de tanden en kiezen eerst getrokken worden en krijgt u een noodkunstgebit. Daarna laten we de kaak goed genezen (meerdere maanden) en wordt het huidig gebit aangepast of krijgt u een definitief klikgebit.

Indien het klikgebit toonaangevend technisch goed vervaardigd is en er is sprake van een fors geslonken kaak dan komt u in aanmerking vanuit de basisverzekering.

Hoeveel tijd moet er tussen het trekken van tanden en kiezen en het plaatsen van een implantaat zitten?

Dat is geheel afhankelijk van de indicatiestelling. Soms kunnen we het implantaat meteen plaatsen tijdens het trekken van tanden of kiezen en soms duurt het 9 maanden voordat we het implantaat kunnen plaatsen. Dit is afhankelijk van de volgende factoren;

  • Hoeveel bot is er aanwezig
  • Hoeveel en welke kwaliteit tandvlees is er aanwezig
  • Is er ontsteking aanwezig en in welke volume
  • Is er belangrijke anatomie aanwezig (zoals een zenuw of de neusholte) die complicerend kunnen zijn voor het plaatsen van het implantaat
  • Wat voor constructie moet erop komen (kroon, brug, ondersteuning van klikgebit)
  • Welke esthetische eisen zijn er

Maak een afspraak

Implantologiepraktijk Garderen is een gespecialiseerde verwijspraktijk voor implantologie met meer dan 30 jaar ervaring. Wij bieden:

  • Topkwaliteit mondzorg
  • Persoonlijke aanpak
  • NVOI-gecertificeerde implantologen

U kunt bij onze praktijk terecht voor het plaatsen van implantaten ter vervanging van een tand of kies of voor een klikprothese. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Implantologiepraktijk Garderen.

Maak een afspraak

Laat ons u terugbellen

Wilt u een afspraak maken bij Implantologiepraktijk Garderen? Vul dan het onderstaande formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk van dienst te zijn. Natuurlijk kunt u ook zelf bellen naar onze praktijk, via 0577 401184. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met woensdag, van 8:00 tot 12:00 uur.

Fields marked with * are required

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

Balie-assistent

Riejanneke Zuyderduin

  • 20 november 2023

    Ervaring van anonieme patiënt

    Ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet en voor implantologie ben gegaan. De medewerkers zijn erg bekwaam en professioneel. Ik ben super blij met mijn “nieuwe” kies.

  • 30 mei 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    Ben vanaf het begin tot aan het eind goed geholpen. Alles wordt goed uitgelegd voor tijdens en erna. Ben helemaal tevreden!

  • 07 maart 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De communicatie van de implantoloog is uitstekend zowel over de door hem te verrichten handelingen en de eventuele gevolgen van de behandeling en informeert daarnaar.

  • 27 februari 2023

    Ervaring van Zorgkaart Nederland

    De medewerkers zijn aardig, geduldig en voorkomend. De tand technicus legt alles goed uit en heeft tijdens de behandeling aandacht voor mij door middel van vragen hoe het gaat en complimenteren dat ik het goed doe.

  • 07 maart 2022

    Ervaring van mw. Schuiten-Albers

    Bij Martijn Kerver de behandeling afgerond voor een implantaat. Vond het erg spannend maar ik ben goed geïnformeerd en wist precies wat mij te wachten stond.

Onze patiënten aan het woord

Door onze superspecialisatie kunnen we op een persoonlijke manier topkwaliteit mondzorg aanbieden. En dat waarderen onze patiënten! Daarom laten wij ze graag aan het woord.

Bekijk alle ervaringen

  • 02 mei 2024

    Tandheelkundige implantaten: mythes versus feiten

    Ontdek de waarheid over tandheelkundige implantaten: pijnloos, betaalbaar en duurzaam voor alle leeftijden.

  • 15 april 2024

    Wanneer is het ideale moment om een implantaat te plaatsen?

    Eén van de meest gestelde vragen is wanneer het ideale moment is om een implantaat te plaatsen. Dit is zeer afhankelijk van de beginsituatie.

  • 11 april 2024

    Een volledige gebitprothese

    Alles over gebitprotheses: voor wie alle tanden mist, met informatie over de voordelen, nadelen en alternatieven.

  • 21 maart 2024

    Alles over herstel na een implantaatbehandeling

    Volg onze uitgebreide gids met 7 cruciale tips voor een vlot en succesvol herstel na uw implantaatbehandeling.